Wandeling langs het strand van Vlissingen naar Zoutelande.
Wandeling langs het strand van Vlissingen naar Zoutelande. Archief burgemeester Langenacker

Bericht van de burgemeester: Code rood

27 oktober 2021 om 09:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Burgemeester Joyce Langenacker bespreekt de stand van zaken in Ouder-Amstel.

Vandaag viel mijn oog op een artikel in het Parool over de stijging van de zeespiegel. Het KNMI waarschuwt voor meer extreem weer en een hogere stijging van de zeespiegel. De nieuwe inschatting van de gevolgen van klimaatverandering is uiterst somber. In het rapport ‘Klimaatsignaal’21’ spreekt het KNMI over een mogelijke stijging van de zeespiegel van 1,2 meter tegen het eind van deze eeuw. En als de opwarming van de aarde het smelten van het poolijs rond Antarctica versnelt kan de zeespiegel zelfs wel twee meter hoger uitkomen dan begin van de 21ste eeuw. Het goede nieuws was dat het bij de Noordzee niet tot meer stormen of stormvloeden zal leiden. Wel zal er in de winter een groter risico zijn op hoogwater in de rivieren. 

DELTAWERKEN Toevallig waren mijn man Stephan en ik, tijdens de herfstvakantie even in Zeeland. Daarbij gingen we ook naar de Deltawerken. En, ook al was het niet de eerste keer dat we het zagen, het was opnieuw indrukwekkend. Wat een imposant staaltje ingenieurswerk is dit toch geweest. Bij het lezen van het artikel zag ik opeens een beeld van een overstromende Amstel voor met me. Gaat het hier straks net als in Limburg afgelopen zomer? Het is tijd voor ‘Deltawerken’. En dan doel ik niet in de eerste plaats op hoogstandjes van ingenieurs, ook al zijn die natuurlijk nodig. Maar vooral op het feit dat we ons aan moeten passen en inspelen op een werkelijkheid die we niet meer kunnen ontkennen. Het is code rood voor het klimaat! 

STIJGENDE CORONASPIEGEL Verder blijft de ‘Coronaspiegel’ maar stijgen. Qua besmettingen zitten we alweer op het niveau van begin mei. En natuurlijk was er wel een stijging verwacht, maar het tempo is veel te hoog en een aantal ziekenhuizen ligt vol. Dus trekt de zorg aan de bel. Code rood? Komen straks de mondkapjes of de 1,5 meter afstand weer terug? Dinsdag twee november is er een vervroegde persconferentie. Dan weten we meer. 

WENNEN AAN HOGE PRIJZEN Alles wordt duurder: benzine, gas, woningen, maar ook voedingsproducten omdat de kosten van grondstoffen stijgen. Producten als koffie en cacao worden schaarser en dus duurder. Economen, waaronder bijvoorbeeld Steven Brakman, hoogleraar internationale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waarschuwen dat we maar beter kunnen wennen aan de trend van hogere prijzen. Zorgelijk, zeker voor mensen die het nu al financieel moeilijk hebben. Ook hier kleurt de code rood. Tijd voor serieuze verduurzaming en stabieler maken van de voedselproductie. Bedrijven en overheden zijn hiervoor aan zet. Lokaal ontstaan vaak algoede initiatieven, denk bijvoorbeeld aan de ‘Boeren van Amstel’ in onze gemeente. Maar er zijn veel meer en grotere stappen nodig. 

GROEN  Sprong code rood even wat meer in het oog, gelukkig was er deze week ook veel codegroen. Zeeland bewees hoe mooi eigen land toch is. Heerlijk struinen door Middelburg en een prachtige strandwandeling van Vlissingen naar Zoutelande, bezorgden ons een opgeladen batterij. En onze sporters, wielerkanonnen Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland, kickbokser Rico Verhoeven, Max Verstappen gaven eveneens groen tegenwicht. Maar vooral…wat is het genieten van onze seizoenskaart bij Ajax. De wedstrijd tegen Borussia Dortmund was een lust voor het oog. Gaat Ajax weer ver komen in de Champions League? Wij rekenen er stiekem al een beetje op. Code groen!


Joyce Langenacker

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie