Covid19
Covid19 Gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: Dompers en opstekers

17 november 2021 om 09:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Burgemeester Joyce Langenacker bespreekt de stand van zaken in Ouder-Amstel.

Vorig jaar schreef ik rond deze tijd: ‘we zijn op de goede weg…..’ Het aantal besmettingen was gedaald tot onder de 5.000 en het vaccin kwam eraan. Wie had kunnen denken dat we vandaag, net iets meer dan een jaar later, ruim 19.000 besmettingen zouden noteren, weliswaar een vertekend beeld door een storing, maar toch. En dat het aantal mensen dat in het ziekenhuis moet worden verzorgd bijna de 2000 aan zou tikken, terwijl we een vaccinatiegraad halen van bijna 85%: het is gewoon een enorme domper.

SLIKKEN En ook ik moest slikken en heb het even moeilijk, nu ik de afspraken in mijn sociale agenda zie verdampen. Slechts twee weken geleden vertelde ik u nog hoe fijn het was om weer fysiek met een voltallige raad te vergaderen. We moeten nu weer zoveel mogelijk thuiswerken en dus is het fysiek vergaderen opnieuw een aandachtspunt. Ook voor de horeca, de sport en alle andere sectoren die te maken krijgen met extra beperkingen is het een hard gelag. 

ZELF AAN ZET Covid19 heeft een stevige mep uitgedeeld en het is tijd om keihard terug te slaan. Niet een advies dat u snel uit mijn mond zou horen, ik ben normaal gesproken een vredelievend mens, maar in dit geval maak ik een uitzondering. Er had van alles in deze pandemie beter gekund of gemoeten, maar we zijn nu echt vooral zelf aan zet. Met onze demissionaire minister-president Rutte roep ik u op om te kijken wat u nog kunt doen, welke stap extra u kunt zetten. Durf in gesprek te gaan met vrienden of familieleden die zich (nog) niet hebben gevaccineerd. Want ook hier in Ouder-Amstel stijgen de besmettingen rap. Die domper ging helaas niet aan onze deur voorbij.

OPSTEKERS Behalve dompers, waren er gelukkig ook opstekers deze week. De gemeenteraad stemde unaniem in met de begroting 2022, wel met enkele aanpassingen vanuit de gemeenteraad: het tarief voor de afvalstoffenheffing werd voor alle huishoudens iets naar beneden bijgesteld. Daarnaast gaf de raad het college de opdracht om te onderzoeken hoe we vrijkomende woningen tegen beleggers kunnen beschermen zodat ze voor woningzoekenden beschikbaar komen. We hopen dat de negatieve cijfers in 2023en 2024 na de kabinetsformatie en met extra geld voor de jeugdzorg en de WMO iets positiever worden. Maar ik ben blij dat we het, ondanks de tegenvallers, met corona voorop, toch weten bol te werken.

SINTERKLAAS IN HET LAND Ook wist Pakjesboot 12 ons landje toch weer te vinden en is de Sint veilig aangekomen. En, nog meer goed nieuws, de Sint komt a.s. zaterdag zelfs naar Duivendrecht. Per koets gaat hij door het dorp en tussen 13.30 en 16.00 uur ontvangt hij de kinderen in het Dorpshuis voor een cadeautje. De kersverse Stichting ‘Sint in Duivendrecht’ heeft het zo geregeld dat het allemaal veilig kan. De QR-piet staat bij de poort van het Dorpshuis en buiten vraagt de Sint om elkaar de ruimte te geven. Dan houden we Covid19 buiten en het feest binnen.

INCASSEREN EN WEGSLAAN Waar corona een positief hoogtepunt beleefde met het recordaantal besmettingen, moesten wij met elkaar de domper van de maatregelen incasseren. Dat viel en valt even niet mee. En ik hoop dat het genoeg zal zijn. Dat dit niet zijn schaduw vooruit werpt op Sinterklaas en kerstmis en dat mensen misschien moeten vrezen voor hun (kerst)vakantie. Ik heb voor de zekerheid bokshandschoenen op mijn verlanglijstje gezet. Komt er een domper, dan ben ik er klaar voor om die keihard weg te slaan.

Joyce Langenacker

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie