Vijf miljoen mensen hebben weleens last van slapeloosheid.
Vijf miljoen mensen hebben weleens last van slapeloosheid. blogweb.be

Bericht van de burgemeester: Slapeloze nachten

1 december 2021 om 09:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Burgemeester Joyce Langenacker bespreekt de stand van zaken in Ouder-Amstel.

Is de klok niet een uur maar een jaar teruggezet? Als ik om vijf uur uit het gemeentehuis naar buiten loop is het stil op straat. De meeste winkels zijn donker en de restaurants houden verplicht hun deuren dicht. Heel veel lichtjes, langs de gevels van de huizen en in de net neergezette kerstboom op het bordes van het gemeentehuis twinkelen er lustig op los. Een déjà vu van 12 maanden terug. Ook toen was het stil op het straat. Maar niemand kon toen bedenken, dat we een jaar later, (grotendeels) gevaccineerd en wel, opnieuw of misschien beter nog steeds, zo in de greep van Covid19 zouden zijn.

OMIKRON Het virus heeft zich weer gemuteerd, Omikron, heet de nieuwe variant. En, het is al bijna niet meer verrassend, besmettelijker dan alle vorige varianten. Alsof de deltavariant en zijn voorganger nog niet genoeg slapeloze nachten hebben bezorgd: aan de mensen in de zorg, van intensivist tot de verpleegkundige, van modelleur tot zorgmedewerker in het verpleeghuis. Slapeloze nachten zijn er ook voor ondernemers die niet meer weten hoe ze het moeten bolwerken, voor jongeren en studenten die zich depressief en eenzaam voelen, voor leerkrachten die hele klassen naar huis gestuurd zien worden, en zeker ook voor burgemeesters, omdat de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van inwoners nu eenmaal ook hun verantwoordelijkheid is.

KIJKEN NAAR DE KLOK Slapeloze nachten, sommige mensen weten niet anders. Frits Spits vertelde bij OP1 over zijn programma ‘slapeloze nachten’. Hij maakte dat programma eerst voor de radio en deze week krijgen we op tv inzicht in het leven van de slapelozen. Wat mensen zoal doen om de nacht door te komen, van schoonmaken tot hardlopen en veel kijken naar de klok: hoe die een halfuurtje verder tikt. Vijf miljoen mensen hebben weleens last van slapeloosheid en bij 1,2 miljoen mensen is het chronisch. Grote getallen.

MOEDERS VAN DE TOP600 Hoeveel van die mensen zullen moeders zijn van kinderen uit de zogenaamde top600. Moeders van jongens, die jong in aanraking komen met criminaliteit. De top600-aanpak vierde onlangs zijn tiende verjaardag. Een leeftijd waarop deze jongens vaak al boefjes werden. In de top600 werken verschillende disciplines, veiligheid, zorg en sociaal domein, samen om te zorgen dat deze jongens een toekomst hebben buiten de criminaliteit. Dat vraagt lef om andere wegen te durven bewandelen. Niet eenvoudig in een tijd van verhardende straatcultuur, meer wapengebruik en excessief geweld in de openbare ruimte. Ook incidenten met verwarde personen die geweld plegen komen steeds vaker voor. Wie zou daar geen slapeloze nachten van krijgen? En dus werken we in de regio met een netwerk van toegewijde partners aan ‘de way out’. Natuurlijk het lukt niet bij allemaal. Maar we doen het voor die jongens die erin slagen, met hulp van dat netwerk, uit de criminaliteit te klimmen. Zodat hun moeders eindelijk eens rustig kunnen slapen.

SINTERKLAAS Overigens ook Sinterklaas, vrijgevig en vriendelijk of niet, zorgt steevast voor slapeloze nachten: omdat je surprise nog niet af is, je niet op het juiste rijmwoord kunt komen of je gewoon enorm nieuwsgierig bent naar de cadeautjes. Op mijn verlanglijstje, staat behalve de bokshandschoenen, nu ook vaccin voor iedereen, niet alleen hier in Nederland, in Ouder-Amstel, maar ook in Afrika. Dat is de ‘way out‘ om straks allemaal weer lekker te kunnen slapen. Ik wens u een heerlijk avondje!

Joyce Langenacker

advertentie
advertentie