Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Kansengelijkheid voor álle jongeren.
Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Kansengelijkheid voor álle jongeren. Chantal Spieard

Friend4friend uit Amstelland in race voor Appeltje van Oranje 2022

12 januari 2022 om 13:00 Maatschappelijk

AMSTELLAND Het project Friend4friend uit Amstelland is een 39 projecten uit het hele land die kans maken op het Appeltje van Oranje 2022. Deze prijs wordt jaarlijks door het Oranje Fonds uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten die ertoe doen voor mensen in onze samenleving. Het publiek bepaalt wie deze prijs krijgt. Stemmen kan vanaf vandaag tot en met 21 januari via stem.oranjefonds.nl

Friend4friend brengt jonge statushouders en jonge Nederlanders samen. Jongeren tussen 16 en 27 jaar die elkaar anders niet snel ontmoeten trekken een half jaar lang wekelijks met elkaar op. Ze leren elkaar kennen door samen dingen te ondernemen en vrijwilligerswerk te doen dat ze allebei leuk en belangrijk vinden. Door friend4friend leren nieuwkomers de samenleving kennen, oefenen ze de Nederlandse taal en bouwen ze een netwerk op. Ook hun Nederlandse leeftijdsgenoten vergroten hun netwerk en verrijken hun wereldbeeld.  

VLIEGENDE START Het project wordt georganiseerd door de Oecumenische Stichting voor Maatschappelijk Activeringswerk in Noord-Holland. In 2020 maakte friend4friend een vliegende start. Maar liefst 60 jongeren tussen de 16 en 27 jaar werden in Amstelveen en Haarlemmermeer op de friend4friend methode aan elkaar gekoppeld. In een periode van 6 maanden hebben de jongeren veel van elkaar geleerd en heeft de friend4friend-formule tot mooie vriendschappen geleid. Gesteund door de goede resultaten is friend4friend in samenwerking met diverse welzijn en kerkelijke organisaties ook in andere plaatsen gestart.

KANSENGELIJKHEID Het project past goed bij het thema van de Appeltjes van Oranje van dit jaar: Kansengelijkheid voor álle jongeren. Dat betekent dat de prijzen dit jaar gaan naar projecten die zich inzetten om alle jonge mensen gelijke kansen te geven en controle te laten nemen over het eigen leven. Volges het Oranje Fonds is kansenongelijkheid een urgent probleem in onze samenleving, dat door de coronacrisis groter is geworden. De 39 projecten die kans maken op de Appeltjes van Oranje pakken dit probleem succesvol aan en het Oranje Fonds vindt dan ook dat zij steun en erkenning verdienen. 

NOMINATIES Er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven. Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgt, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Het project dat de meeste stemmen in de wacht sleept, gaat in elk geval door naar de laatste tien. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen. De prijzen worden in mei uitgereikt door Koning Willem-Alexander. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro.  

advertentie
advertentie