Afbeelding
Het Gezellenhuis

Buurt komt samen in Gezellenhuis

22 februari 2022 om 11:30 Maatschappelijk

OUDERKERK Sprekers op het podium en een zaal met publiek. Het was alsof de tijd heeft stilgestaan. Donderdag 17 februari stroomde het Gezellenhuis vol met omwonenden voor een bijeenkomst waarin de initiatiefnemers de plannen voor toekomstig gebruik van het pand bekend maakten. De avond begon als een oud weerzien. Een weerzien met het Gezellenhuis, maar zeker ook voor de toegestroomde buurtgenoten die elkaar lange tijd niet in groepsverband hebben kunnen treffen. Onder het genot van koffie, thee en Ouderkerk turfjes kreeg Het Gezellenhuis op slag zijn buurtfunctie terug.

OUD-BURGEMEESTER De avond werd begeleid door oud- burgemeester Jaap Nawijn die zijn verbondenheid met Ouder-Amstel niet verloren bleek en de ontwikkelingen –zij het op afstand- nog altijd op de voet volgt. Na een korte introductie stelde de eigenaar Rogier Groen zich voor en vertelde waarom het voor hem belangrijk is het Gezellenhuis voor de toekomst te behouden. “Naast dat het pand –hoe vervallen op dit moment ook- bij binnenkomst direct een hele fijne sfeer uitademt, geloof ik dat Ouderkerk een plek als deze mist. Ik volg de gebroeders KEK! al een aantal jaar. Toen Stadsherstel afhaakte omdat ze het project te risicovol vonden, vond ik dat echt verschrikkelijk zonde voor het dorp. We missen een plek waar iedereen kan samenkomen en waar leuke activiteiten worden georganiseerd. Toen heb ik besloten het risico te nemen en om dit samen met Marcel en Erwin op te pakken, waarbij we vurig hopen dat het gaat lukken met alle benodigde vergunningen en dat het Gezellenhuis kan worden gered van de ondergang. De KEK! Broeders hebben laten zien dat zij met enthousiasme, creativiteit en leuke evenementen het dorp dichter bij elkaar brengen en dat past hier fantastisch.”

PLANNEN EN HERINNERINGEN Vervolgens werd door bouwtechnicus Jeroen Steur dieper ingegaan op de renovatieplannen en vertelden de jongens van KEK! het plan voor de toekomstige exploitatie voor een brouw- en buurtcafé, bed & breakfast en cultureel-maatschappelijk podium.
Daarbij kreeg de buurt de mogelijkheid om herinneringen te delen, ideeën in te brengen en eventuele zorgen te uiten. Van de groep acht musical, een jazzmiddag tot een rolstoeltoegankelijke entree, tot ‘een buurtfunctie voor de ouderen uit de wijk die graag in de omgeving van huis een kop koffie op het terras willen drinken’, werden door buurtgenoten geopperd. Ook werden diverse aandachtspunten besproken en werd door de initiatiefnemers uitgelegd hoe hiermee bij de renovatie en exploitatie rekening zal worden gehouden.

OPKNAPBEURT Dat het Gezellenhuis dringend aan een opknapbeurt toe is liet de aanwezigen geen twijfel. De avond werd besloten door Nawijn: “Een monument als dit kan alleen gered kan worden door hier nieuwe functies aan te verbinden die passen bij de tijd van nu. Volgens mij zijn we daar getuige deze avond ontzettend goed naar op weg.” Daarmee was deze eerste bijeenkomst in de aanloop naar een vernieuwd Gezellenhuis een uiterst nuttige.

advertentie
advertentie