Wethouder Jacqueline de Maa ondertekent het Regionaal Taalakkoord namens Ouder-Amstel.
Wethouder Jacqueline de Maa ondertekent het Regionaal Taalakkoord namens Ouder-Amstel. Patrick Hesse

Regionaal Taalakkoord: Samen aan de slag voor inwoners die moeite hebben met lezen en schrijven

Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL In de Week van Lezen en Schrijven heeft wethouder Jacqueline de Maa op woensdag 14 september het Regionaal Taalakkoord ondertekend. Dat deed zij samen met zeven collega-wethouders uit de regio en verschillende maatschappelijke partners, zoals Coherente, Humanitas, Buurtgezinnen, woningstichting Eigen Haard en AM-Match.

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. Ook in de gemeente Ouder-Amstel zijn er inwoners die ‘laaggeletterd’ zijn. Wethouder De Maa: “Veel van deze mensen kunnen wel lezen en schrijven, maar hebben moeite met complex of formeel taalgebruik, of met langere teksten. Denk bijvoorbeeld aan brieven van een ziektekostenverzekeraar of van de gemeente. Als je die niet goed begrijpt, of überhaupt niet opent, kan dat grote gevolgen hebben. Het is belangrijk dat alle instanties en dus ook wij als gemeente zich daar mee bewust van is en het eigen taalgebruik aanpast. Daarnaast kunnen we mensen helpen met een passende taalcursus of een taalmaatje.”

De gemeenten en de ruim 40 verschillende organisaties uit de regio die woensdag het Taalakkoord hebben ondertekend zetten zich in om samen inwoners te bereiken en hen te helpen om passende cursussen te vinden. De Maa: ,,Het is een uitdaging om deze mensen te bereiken. Soms omdat mensen zich schamen, maar ook omdat mensen zich niet als laaggeletterd zien. Om hier stappen in te zetten, worden medewerkers van de deelnemende partijen in het Taalakkoord getraind in het herkennen van laaggeletterdheid en ze leren wat ze vervolgens kunnen doen om diegene verder te helpen.”

Ook krijgen medewerkers die zelf niet goed kunnen lezen of schrijven hulp om de taalvaardigheid te vergroten. Dit kan onder andere door de eigen medewerkers een taalcursus aan te bieden. Verder wordt ook gekeken of communicatie-uitingen binnen het bedrijf, instantie of gemeente naar klanten helder zijn. Gemeentes die meedoen zijn Uithoorn, Diemen, Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel, Haarlemmermeer en De Ronde Venen. De Maa sluit af: ,,In Ouder-Amstel is er de mogelijkheid om taalcursussen te volgen en of met vrijwilligers uw taal te oefenen.”

Meer informatie: www.ouder-amstel.nl/taal en coherente.nl/taal

Bestuurders uit de regio ondertekenen samen het Regionaal Taalakkoord.
advertentie
advertentie