Pleinfeest XXL op het Dorpsplein.
Pleinfeest XXL op het Dorpsplein. Gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: ‘Het machtigste dier op aarde’

Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Maandag 19 september. De dag van de uitvaart van the Queen. Ik zat niet aan de buis gekluisterd, want het werk ging door en voor. Maar natuurlijk kwamen de beelden van de uitvaart op mijn netvlies. Sommigen waren adembenemend, van de 142 matrozen die de affuit voortbewogen - ik wist niet dat het onderstel van het kanon zo genoemd werd, moet je wellicht voor in dienst gezeten hebben- tot de prachtige shots vanuit de nok van Westminster Abbey. Operatie London Bridge, zo heette het uitvaartplan voor Elizabeth II. Wat zal dat vaak geoefend zijn, ongetwijfeld onder toeziend oog van Her Majesty. 

SAMENWERKEN MET HONDERDEN, DUIZENDEN... London Bridge was een samenwerking van duizenden mensen. En dat doet me denken aan uitspraken van schrijver en historicus/futuroloog Yuval Harari. Zondagavond hoorde ik hem bij Humberto Tan in rake woorden uitleggen waarom mensen, het machtigste dier op aarde zijn geworden. Wij, de mens, kunnen met honderden, duizenden zelfs miljoenen samenwerken. Geen enkel ander dier kan dat. Een vermogen dat we bitterhard nodig hebben, want de stijgende gasprijzen en de dalende koopkracht leveren schrijnende verhalen op. De hashtag ‘ik red het niet meer’, van het programma Kassa is niet voor niets trending. De plannen van het kabinet om dit het hoofd te bieden horen we officieel dinsdag, op Prinsjesdag, maar, traditiegetrouw lekten die plannen uit. Zo weten we dat minister Jetten een energieplafond gaat aankondigen. 

VOLDOENDE? Zal dit genoeg zijn? Zijn mensen hier voldoende mee geholpen? Die vraag houdt het college en de raad volop bezig. De zorgen over de toenemende druk op de portemonnee van mensen zijn groot, ook in Ouder-Amstel. Maar gemeenten mogen zich niet bemoeien met inkomenspolitiek en kunnen evenmin energiebedrijven aansturen. Dus moeten we kijken naar wat Prinsjesdag brengt en hoe wij daar lokaal op in kunnen spelen. Tegelijkertijd zien we de behoefte aan snel handelen. Daarom doen we mee aan een praktische pilot van het Energieloket: de Fiksbrigade: mensen worden geholpen met adviezen, maar ook met het indraaien van de LEDlamp of het lager zetten van de ketel. Allemaal om energie en zo kosten te besparen.

ENERGIE Soms moet je energie juist opwekken. Dat deden de nieuwe voorzitters Jan van den Bol en Mona van Rennes (de Eeterij) van de Winkeliersvereniging Duivendrecht met verve en met resultaat: zaterdag was er een heerlijk Pleinfeest XXL op het Dorpsplein. Partijen van allerlei pluimage, de Zonnebloem, Coherente, CTO’70 Volleybal en Voetbal en de Winkeliersvereniging zetten dit samen neer. Top gedaan en ik kijk nu al uit naar het volgende evenement.

AMSTELBAD DICHT Afgelopen vrijdag was het einde seizoen voor het Amstelbad. De vaste clubbanentrekkers sloot af met een kopje koffie en iets lekkers. Het Amstelbad kreeg een gemeentelijke lening om het bad duurzamer te maken. Gewoon noodzaak als we het zwemmen betaalbaar willen houden voor iedereen, zeker bij de huidige gasprijzen.

VOOR ELKAAR EN MET ELKAAR Voor elkaar en met elkaar kom je tot oplossingen. Dat heeft Maurice van den Bosch, bestuursvoorzitter van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG wellicht ook gedacht toen hij een oproep deed aan alle medisch specialisten om eenmalig 5000 euro te doneren aan zorgcollega’s in de financiële problemen: een solidariteits-pot. Natuurlijk, het is geen structurele oplossing, maar het zet iets in beweging. De salarissen in de zorg moeten anders en eerlijker. Als machtigste dier op aarde krijgen we dat toch wel voor elkaar?

Joyce Langenacker

Afbeelding
advertentie
advertentie