Koning Willem-Alexander bezoekt de ‘Toekomst’ in verband met 25-jarig jubileum Johan Cruyff Foundation.
Koning Willem-Alexander bezoekt de ‘Toekomst’ in verband met 25-jarig jubileum Johan Cruyff Foundation. Joyce Langenacker

Bericht van de burgemeester: ‘Je kan je maar beter goed voelen dan slecht’

Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL ‘Je kan je maar beter goed voelen dan slecht’; Een van de onnavolgbare uitspraken van Johan Cruijff. Hij sprak deze woorden bij de introductie van zijn rol als ambassadeur van De Gezonde Zaak, een initiatief om mensen vaker en beter te laten werken aan hun vitaliteit. Het maatschappelijk gedachtegoed van de legendarische nummer 14 stond centraal tijdens de bijeenkomst ‘Cruyff Legacy Summit’, georganiseerd ter ere van het 25-jarig bestaan van de Johan Cruyff Foundation. Cruijff geloofde in de eindeloze kracht van sport voor kinderen en jeugd zodat zij zich fysiek, sociaal en mentaal kunnen ontwikkelen. De stichting creëert al 25 jaar wereldwijd sport- en speelruimte op Cruyff Courts en daarbuiten, voor kinderen voor wie het niet vanzelfsprekend is om te sporten en te bewegen. De Koning kwam deze summit openen en bezocht daaraan voorafgaand de ‘Toekomst’. De Toekomst ligt op het grondgebied van Ouder-Amstel en daarom mocht ik als burgemeester de Koning daar verwelkomen. ‘Je kan je maar beter goed voelen…

100 DAGEN En of het nu mooi toeval was of een geniale planning, ik hou het maar op het eerste, uitgerekend die woensdag was het de 100ste werkdag van dit college. 100 dagen hebben we er met elkaar op zitten en de opgaves liegen er niet om. We hebben onder meer te maken met: de opvang van Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers, de stijging van de prijzen voor onze energie, de groeiende zorg over de groep mensen die hun rekeningen niet meer kunnen betalen, het sluitend krijgen van de begroting en de ruimtelijke opgaves. Maar we staan ons mannetje, vrouwtje misschien in ons geval, en zetten onze schouders eronder en pakken het als team op. En dat werkt.

OPVANGPLEKKEN Zo nemen we onze verantwoordelijkheid serieus en bekijken we de mogelijkheden als kleine gemeente om meer Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers een plek te bieden. We verkennen de opties van het oude schoolgebouw aan de Wenkebachweg 144-148 en onderzoeken hoe Entrada 700 kan worden aangepast naar opvanglocatie. In Diemen hebben ze al een noodopvanglocatie voor asielzoekers gerealiseerd en donderdag (22 september) ging ik daar langs, een nuttig kijkje in de keuken van de buren. Ontzettend goed om te zien hoe de mensen daar hun uiterste best doen om zoveel mogelijk aan de slag te zijn. Zo houden ze zelf de locatie schoon. Terwijl ik daar was, waren enkele bewoners druk in de weer met bezems, emmers en dweilen. De mensen die ik sprak gaven aan hoe blij ze waren met hun plek en hoe hartverwarmend de buurt (de locatie is dichtbij het gemeentehuis, dus midden in de wijk) ze heeft ontvangen en een helpende hand reikt. ‘Je kan je maar beter goed voelen dan slecht’. Ze brengen het daar in praktijk.

BURENDAG Ieder jaar is het in september Burendag. En deze keer haalde het Zonnehuis Theresia de buurt bij hen naar binnen met een gezellig feestje voor jong en oud. Koffie met wat lekkers, poffertjes, spelletjes in de tuinkamer, een springkussen en natuurlijk leuke ontmoetingen. Het was er allemaal. Een mooie gelegenheid om eindelijk, na twee jaren Corona, weer eens aan de buren te kunnen laten zien wat er zoal gebeurt in Theresia en hoe het met de bewoners gaat. “We willen graag het contact met de buurt weer herstellen”, zei locatiemanager Sigrid van Burg-Vermolen. Natuurlijk ging ik zelf langs en ik sprak onder andere met bewoonster Ali de Ruyter-Kooyman. Het bracht herinneringen terug aan mijn moeder, die de laatste jaren van haar leven ook in het verzorgingshuis doorbracht. ‘Je kan je maar beter goed voelen, dan slecht.’ Het ging me deze week goed af.

Joyce Langenacker

advertentie
advertentie