'De aanpak van onze boeren uit de Ronde Hoep is een voorbeeld voor het ministerie en de provincie. Daar mogen we trots op zijn.'
'De aanpak van onze boeren uit de Ronde Hoep is een voorbeeld voor het ministerie en de provincie. Daar mogen we trots op zijn.' Archief gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: ‘Een turbulente week’

5 oktober 2022 om 12:32 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL De afgelopen week had veel van een vliegtuig in zwaar weer. Het was een en al turbulentie. In aanloop naar de herdenking van de Bijlmerramp op vier oktober aanstaande een pijnlijk toepasselijke vergelijking.

Joyce Langenacker

KAMERVOORZITTER ARIB Kamervoorzitter Arib, bejubeld en geprezen voor haar voorzitterschap in de tweede kamer, bleek in het leiding geven aan de organisatie van de Tweede Kamer niet zo voorbeeldig, sterker nog, een deel van het personeel voelde zich onveilig en was bang voor haar en diende serieuze klachten in. Een schok voor Nederland. Ook ik schrok van de berichten. In een rol als Kamervoorzitter, wethouder of burgemeester moet je je altijd afvragen of je reactie gepast is en of je in je reacties naar anderen toe wel binnen de normen van het betamelijke blijven. Bij Arib gaat een onafhankelijke commissie dit nu uitzoeken. Heel jammer dat zij de uitkomsten van het onderzoek niet afwacht en dit als een politieke afrekening ziet.

LOKALE OMBUDSMAN Ook in Ouder-Amstel doen zaken stof opwaaien. Dat is heel goed want een kritische blik van inwoners, zorgt ervoor dat wij kunnen leren van onze fouten. Soms hebben inwoners daarbij een negatieve ervaring en dienen een klacht in. Een inwoner kon voorheen dan terecht bij de Landelijke ombudsman. Donderdag 29 september stemde de gemeenteraad in met het voorstel om vanaf 1 januari 2023 de regionale Ombudsman in te schakelen bij klachten en of fouten van onze gemeente. Vanaf die datum kunt u dus naar de ombudsman uit de regio met uw klachten. Deze ombudsman- of vrouw gaat met de gemeente in gesprek over terugkerende negatieve ervaringen. Het doel is dat we onze fouten eerder herkennen en herstellen en we het daarna beter doen.

DE RONDE HOEP Het blijft ook turbulent voor de boeren. Daarom kwamen de hoogste baas van het ministerie van Landbouw en gedeputeerde Esther Rommel zelf naar de Ronde Hoep voor een gesprek met onze boeren. Na de eerste schrik over de stikstofplannen, wordt er door onze boeren in samenwerking met gemeente en provincie alweer gedacht aan wat er wel kan. Over één ding zijn we het allemaal eens: er is een toekomstbestendig plan nodig voor het ingewikkelde pakket van opgaven: stikstof, bodemdaling, behoud van de weidevogels en voldoende natuurwaarden en voldoende mogelijkheden om extensief te boeren. De aanpak van onze boeren uit de Ronde Hoep is hierin een voorbeeld voor het ministerie en de Provincie. Daar mogen we trots op zijn.

MACABER Zaterdag werd de wereld opgeschrikt door een van de grootste stadionrampen ooit. Het aantal slachtoffers staat op 125, waaronder 32 kinderen. Het is nauwelijks te bevatten dat in een fractie van seconden een voetbalwedstrijd verandert in een macaber podium voor de dood. Een zus vertelde over haar twee broers van 14 en 15 die voor het eerst naar een wedstrijd gingen. Minder dan 24 uur later staat ze aan hun graf.  

En ik zie hetzelfde verdriet als bij moeder Marlène, die haar tieners, Guillermo en Graciella, verloor bij de Bijlmerramp. 30 jaar later vertelt ze dat ze weer kan leven, maar dat het gemis blijft. Dinsdag herdenken we die afschuwelijk ramp en leven we mee met het intense verdriet van de nabestaanden. Voor hen duurt de schok van toen tot in de eeuwigheid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie