
Buurtgezinnen: ‘Zet gewoon je voordeur open’
12 oktober 2022 om 10:00 MaatschappelijkOUDER-AMSTEL ‘Opvoeden doen we samen.’ Onder dat motto koppelt Buurtgezinnen een gezin dat steun kan gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast. Welke ervaren ouders of grootouders in Duivendrecht of Ouderkerk willen een handje helpen?
Marion Kiewik
STEUN “Een langdurig zieke moeder die zelf niet altijd energie heeft om met haar kinderen te spelen, terwijl de vader overdag werkt. Een alleenstaande vrouw die 24 uur per dag en iedere dag van de week de kinderen in haar eentje verzorgt. De brugklasser die nog moet wennen aan de middelbare school en thuis geen rustig plekje heeft om zijn huiswerk te maken. Zomaar een paar voorbeelden van situaties waarvoor Buurtgezinnen steun zoekt.” zegt coördinator Nicole van der Spek.
ALLEDAAGS “Het zijn situaties die bij het leven horen,” zegt Jacqueline de Maa, “maar die door omstandigheden tijdelijk wat zwaarder drukken. Als je dan iemand hebt om op terug te vallen, dat kan erger voorkomen.” Als wethouder in het sociale domein vindt zij preventie van groot belang. “Juist die heel gewone alledaagse hulp aan mensen in de eigen gemeenschap, zonder dat er een heel systeem aan vastzit… daarmee kun je veel problemen voorkomen!”
ERVARING Van der Spek is met haar gezin ooit zelf begonnen met het steunen van een ander gezin. Haar ervaringen motiveerden haar om vier jaar geleden bovendien de coördinatie van Buurtgezinnen Ouder-Amstel op zich te nemen. “Ervaren ouders of grootouders - én mensen zonder kinderen maar met opvoedervaring - kunnen veel betekenen voor een gezin dat het moeilijk heeft. Een bijdrage leveren zodat een kind ook echt kind kan zijn, is zó mooi,” zo heeft ze zelf ondervonden.
VEILIG Als een gezin geen eigen netwerk heeft - omdat ze nog nieuw zijn in het dorp bijvoorbeeld of omdat de familie ver weg woont - kan het een enorme verlichting betekenen als iemand in de buurt een handje kan helpen. “Als kind had ik een oom en tante vlakbij wonen,” herinnert De Maa zich. “Als het even niet zo lekker liep, ging ik daar langs. Een veilig plekje waar de deur altijd voor je open staat, dat gun je elk kind.” Van der Spek: “Een extra bordje op tafel, een stoel bijschuiven… Eigenlijk hoef je alleen je voordeur open te zetten, zeg ik weleens.”
DAGDEEL “Eens in de twee weken een ochtend of middag, dat kan al genoeg zijn. Als beide kanten enthousiast zijn, kun je het natuurlijk uitbreiden. De gezinnen spreken altijd eerst twee keer met elkaar af om te kijken of het klikt. Daarna begint de proefperiode van ten minste twee maanden. Zo heb je alle tijd om te kijken of dit is wat beiden zoeken. Vervolgens maak je concrete afspraken over wat, waar en wanneer. Je gaat dan wel een commitment aan voor langere tijd, bij voorkeur een jaar of twee.”
VRAAG “Op dit moment zijn we hard op zoek naar ondersteuning voor een gezin met jongens tussen de 8 en 12 jaar.” Maar er zijn meer hulpvragers; die worden uitgelicht op de website.
Daar zijn ook de contactgegevens van Van der Spek te vinden. Zie www.buurtgezinnen.nl.