Sint Maarten komt langs bij de Amstelkerk en geeft de helft van zijn mantel aan een dakloze man.
Sint Maarten komt langs bij de Amstelkerk en geeft de helft van zijn mantel aan een dakloze man. Gerald Bakker

Bericht van de burgemeester: 11 november is de dag…

9 november 2022 om 09:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL ...Dat mijn lichtje branden mag. Sint Maarten staat voor de deur. Het feest van het delen. De legende van Sint Maarten vertelt dat hij met een zwaard zijn mantel doorsneed en de helft aan een arme zwerver gaf, die bibberend met blote voeten in de sneeuw zat, om hem te beschermen tegen de kou.

OUDE LEGENDE HERBELEVEN Sint Maarten stierf in 397 na christus en kon niet weten dat zijn gebaar zou leiden tot een traditie die 1625 jaar na zijn dood nog altijd gevierd zou worden. Gisteren (zondag) kwam Sint Maarten te paard langs bij de Amstelkerk om een zwerver (acteur) in nood te helpen. Ik denk niet dat een van de kerkgangers spontaan zijn/haar jas heeft doorkliefd met een zwaard, maar wellicht had iemand wel een paraplu of regenjasje over. Mooi dat dominee Benedikte Bos de oude legende zo letterlijk liet herbeleven, met mededogen als voedsel voor het feest van het delen.

EENHEID IN VERSCHIL Sint Maarten staat voor Martinus, een zoon van een rijke Romeinse koopman en soldaat in het Romeinse leger, en dus een bevoorrecht mens, maar met oog voor de noden van een ander. Dit weekend waren Stephan en ik even onder de landgenoten van Sint Maarten. We bezochten namelijk onze jongste dochter in Rome. En ja we gingen met het vliegtuig, al mijn betogen voor goede initiatieven om het klimaat te redden ten spijt, won het moederhart. Heerlijk om weer even ‘live’ met haar bij te praten. We hoopten ook de paus te zien, tijdens zijn traditionele toespraak (ook wel bekend als de zegen) op zondag op het Sint Pietersplein. Helaas was hij in Bahrein (een overwegend islamitisch land) om het Bahrain Forum for Dialogue, een congres over ‘interreligieuze dialoog en ontmoeting tussen Oost en West’ bij te wonen. Tijdens deze conferentie hield hij een toespraak over Eenheid in Verschil en dit bleef bij mij hangen: ‘de Geest drukt ons niet in een uniform keurslijf, maar laat ons elkaar met onze verschillen accepteren.’ Deze week spreek ik de kerkleiders weer. In die gesprekken merk ik dat de samenwerking groot is en we elkaars verschillen accepteren: we staan samen voor iets goeds doen voor iedere inwoner. Hoe doen we als individu, als overheid, als kerkgemeenschap de juiste dingen? Soms door mensen in nood op te vangen, soms door geld te sturen of opvang in de regio te verbeteren, soms door mensen te helpen zichzelf weer te op te richten, eigenwaarde te creëren en de trots dat ze het zelf hebben gedaan.

ZUINIG MET BRANDSTOF EN VOEDSEL Vroeger was 11 november ook de dag van de winterfeesten. De laatste dag dat mensen nog goed konden eten en drinken. Daarna begon de vaak strenge winter en moesten ze zuinig zijn met brandstof en voedsel. Arme mensen mochten met Sint Maarten (maar ook met Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar en Driekoningen) langs de deur gaan. Ze zongen een liedje en kregen dan geld, voedsel of brandstof. Zo zorgden de mensen voor elkaar. En nu? De winters zijn niet meer streng en alleen de kinderen gaan nog langs de deuren, maar zuinig zijn met brandstof en voedsel is voor veel mensen ook in de 21ste eeuw een keiharde realiteit. 

ALS DE LICHTJES BRANDEN Ik hoop, als straks op de 11e al die lichtjes branden, op gulle gaven voor de jongsten en voor iemand in problemen, of het nu uw buurman of iemand van ver weg is hoop ik op uw mededogen. Maar eigenlijk weet ik het wel: in Ouder-Amstel zijn vele Sint Maartens die willen en kunnen delen. Lichtjesdag, we zorgen ook in het hier en nu voor elkaar.

Joyce Langenacker

advertentie
advertentie