Afscheid van Alex van Schaik als clustermanager (o.a. Ouderkerk en Duivendrecht) bij de Brandweer.
Afscheid van Alex van Schaik als clustermanager (o.a. Ouderkerk en Duivendrecht) bij de Brandweer. Gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: Eerlijk zullen we alles delen…

16 november 2022 om 09:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Het paard van Sint Maarten heeft zijn hoeven nog niet gelicht of ‘Ozosnel’, het populaire rijdier van Sinterklaas, zette zijn hoef op Nederlandse bodem. Nu de Sint weer in het land is, mogen de schoentjes weer gezet worden. Wist u trouwens dat kinderen in 1427 hun schoen al zetten in de Sint Nicolaaskerk van Utrecht? Volgens de overlevering gooiden de rijken er geld in en werd de opbrengst vervolgens verdeeld onder de armen. Behalve rode mantels en een paard hadden de beide ‘Sinten’ ook gemeen dat ze inspireerden om te delen.

KLINKENDE MUNT Afgelopen donderdag bij de behandeling van de begroting ging het ook over delen, over geld (ver)delen. Veel fractievoorzitters en wij zelf als college hadden maar wat graag onze schoen gezet voor een extraatje, het liefst eentje in klinkende munt. Want de cijfers van de begroting nopen ons helaas tot bezuinigingen. Zo is er voor het Centrumplan (Definitief Ontwerp (DO) in januari ’23 in de raad) en voor Coherente minder geld beschikbaar. Natuurlijk hadden we dat liever anders gezien. Maar het (her)delen leidde gelukkig ook tot minder bezuinigingen op de minima en een minder sterke stijging van de lasten.

ZEVEN HUIZEN Bij mijn bezoek aan het diamanten (60 jaar getrouwd) koppel Coevert-van Bloemen deze week, werd ik alweer geconfronteerd met delen. Samen met zes andere Ouderkerkse stellen kocht het echtpaar jaren geleden een grote kavel aan de Hogerlustlaan 40. De groep bestond uit allerlei vakmensen, van aannemer tot timmerman en samen bouwden ze zeven huizen. Ze staan er nog allemaal, nu midden in een woonwijk. Drie van de zeven eigenaren wonen er nog steeds.

HOOGTE- EN DIEPTEPUNTEN Vanavond (14/11) woonde ik de jaarlijkse korpsavond bij van de brandweer in Duivendrecht. Het moment om afscheid te nemen van Alex van Schaik als clustermanager van verschillende kazernes, waaronder Ouderkerk aan de Amstel en Duivendrecht. Vijf jaar was hij voor mij het aanspreekpunt en gezicht van de brandweer. Samen deelden we dieptepunten, bijvoorbeeld het afscheid van de kazerne in Ouderkerk en hoogtepunten zoals de instemming van de gemeenteraad met een grondige renovatie en deel nieuwbouw voor de kazerne in Duivendrecht. Die nieuwbouw werd de inspiratie voor een succesvolle wervingscampagne. De kazerne in Duivendrecht kreeg er nieuwe jonge en enthousiaste mannen en vrouwen bij, de sfeer is er goed en de kazerne is belangrijk voor de regio. Daar had Alex een groot aandeel in.

BURENRUZIES Burenruzies. We kennen er allemaal wel voorbeelden van. Soms gaan ze generaties door, maar hoe los je ze op? De vrijwilligers van ‘Beter Buren’ deelden vorige week hun ervaringen met elkaar en met mij. Opvallend krijgen de vrijwilligers buren weer met elkaar in gesprek. Gelukkig want bij een voortdurend conflict is niemand gebaat. Vroeg delen van ongenoegen helpt. Hoe eerder je dat doet, hoe beter. Maar het allerbeste is je buur kennen. Spreek je elkaar al regelmatig dan is het eenvoudiger om een ergernis (je) op een vriendelijke manier te delen en komt het niet tot een conflict. Bent u verwikkeld in een ruzie met de buren en komt u er niet uit? Schakel Beter Buren in. We hebben weer voor 4 jaar samenwerking bijgetekend. 

SINTERKLAAS De sinten Maarten en Nicolaas gingen ons lang geleden voor als het gaat om eerlijk alles delen. Wat een mooie feesten van delen heeft dat opgeleverd. Vrijdagavond en zaterdagmiddag ontvang ik Sinterklaas weer met veel plezier in respectievelijk Ouderkerk en Duivendrecht. Dat plezier deel ik met alle soorten van genoegen. U bent meer dan welkom.

Joyce Langenacker

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie