Het voormalige gebouw van de Hogeschool van Amsterdam, dat in gereedheid wordt gebracht voor noodopvang van vluchtelingen
Het voormalige gebouw van de Hogeschool van Amsterdam, dat in gereedheid wordt gebracht voor noodopvang van vluchtelingen Marion Kiewik (Archief)

Eerste fase verbouwing vluchtelingenopvang Wenckebachweg afgerond

9 december 2022 om 15:00 Maatschappelijk

DUIVENDRECHT De verbouwing voor de opvang van vluchtelingen aan de Wenckebachweg 144-148 in Duivendrecht gaat in sneltreinvaart. De eerste fase van de verbouwing is afgerond in de gebouwdelen voor de opvang. Naar verwachting nemen de eerste bewoners in januari hun intrek in het pand, voorheen van de Hogeschool van Amsterdam. Donderdag 1 december was er voor inwoners een informatieavond.

In de opvang is straks plaats voor honderd Oekraïense vluchtelingen en 150 asielzoekers, zowel mannen als vrouwen, en hun kinderen. De Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers krijgen ieder hun eigen verblijfsruimte met een eigen toegang. Voor beiden biedt de locatie activiteiten en onder andere medische hulp.

VEILIGE OMGEVING Veiligheid voor alle betrokkenen is belangrijk: vluchtelingen, bewoners van onder andere Duivendrecht, ondernemers in en rondom het gebouw. Daarom maakt de gemeente met de politie en vele anderen een veiligheidsplan voor het gebouw èn voor de omgeving. Hierin staat wie hoe wanneer moet handelen. Er komt bijvoorbeeld 24 uur per dag, 7 dagen per week beveiliging, en ook begeleiding van de vluchtelingen. Iedereen kan altijd een mobiel telefoonnummer bereiken. In en buiten het gebouw werken de gemeente en haar partners, waaronder de politie, aan veiligheid voor iedereen.

ZELFREDZAAMHEID De begeleiders stimuleren zelfredzaamheid: mensen maken zelf hun maaltijd klaar en houden bijvoorbeeld de douches en keukens schoon. Begeleiders zorgen voor activiteiten en bewaken de huisregels. Voor kinderen wil de gemeente, in samenwerking met vrijwilligers, een tijdelijke buitenspeelplaats maken.

TERUGBLIK INLOOPAVOND Op donderdag 1 december 2022 vond een informatieavond plaats. Tijdens de bijeenkomst gaven burgemeester en wethouder antwoord op vragen van bewoners, de huidige gebruikers van het pand, ondernemers en raadsleden. Sommige mensen boden ook hulp aan. Bijna alle ruim vijftig aanwezige kregen een rondleiding door het gebouw. Voor wie hier niet bij kon zijn of nog vragen heeft, heeft de gemeente een vraag en antwoord-sectie over vluchtelingen, asielzoekers en statushouders ingericht op hun website. Mocht uw vraag hier niet tussen staan of heeft u een opmerking? Mail dan gerust naar vluchtelingen@ouder-amstel.nl.

In januari volgend jaar staat opnieuw een informatiebijeenkomst in de planning. Daarover binnenkort meer.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie