Ouder-Amstel 2021
Ouder-Amstel 2021 Archief gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: ‘nog altijd is Ouder-Amstel een fijne gemeente om te wonen’

14 december 2022 om 10:00 Maatschappelijk Column

OUDER-AMSTEL Oranje verliest in de kwartfinales. We hadden keihard getraind op die strafschoppen en dan mist uitgerekend aanvoerder Virgil van Dijk de eerste strafschop. Vervolgens treedt Berghuis in zijn voetsporen. Twee keer missen, ‘dat is teveel’ zei onze admiraal. Maar het Nederlandse keurkorps van analisten, onder aanvoering van onder andere Pierre van Hooijdonk, Raphael van der Vaart en Marco van Basten, wist het allemaal al: verliezen was geen vraag, maar een zekerheidje. En de voetballers, die onder de bezielende leiding van Van Gaal geloofden in een succesvol WK en daarvoor keihard trainden werden in de studio meewarig bekeken omdat ze hardop hadden durven dromen.

Joyce Langenacker

DROMEN Ik voelde mee met die voetballers en hun dromen. En er zit, opvallend genoeg een zekere parallel in met onze politieke werkelijkheid. Ouder-Amstel kent, net als het voetbal, een betrokken club kritische analisten, die niet vanuit een studio maar vanachter hun bureau, met enkele halen van de pen een streep zetten door het werk van bestuurders en ambtenaren. Pittige kritiek houdt de bestuurder en onze medewerkers alert en dwingt ons zaken bijvoorbeeld opnieuw te bekijken of te zoeken naar alternatieven. Maar hoewel de analyses soms vlijmscherp zijn, bieden ze weinig ruimte voor hoop en dromen. En ik denk dat daar nu juist altijd ruimte voor moet zijn.

HOFLEVERANCIER Deze week werd bekend dat wethouder Barbara de Reijke burgemeester wordt van Blaricum. En zij is niet de enige. Je kunt Ouder-Amstel wel hofleverancier noemen de laatste jaren. Zo werd Crys Larson in 2019 burgemeester van Wijde Meren. In Ouder-Amstel was zij zowel raadslid als wethouder. Vrij snel daarna volgde Marian van der Weele als burgemeester in Waterland (acht jaar wethouder en vier jaar raadslid). En nu dus Barbara de Reijke naar Blaricum( zij was vier jaar raadslid en bijna vijf jaar wethouder). En wat zegt dat ons? Dat er meer bestuurlijke kracht en talent zit in onze gemeente dan de middelmatigheid die ons wordt toegedicht en dat we met opgaven bezig zijn die er toe doen.

RESULTATEN BOEKEN En we boeken ook prima resultaten. Zo noemde Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof, het gebiedsproces Ronde Hoep een lichtend voorbeeld van een aanpak op stikstof en overige problematiek. Boeren, de pluim is uiteraard ook en vooral voor jullie. Laat het een inspiratie zijn om door te gaan. Een ander voorbeeld is een cheque van ruim 18 miljoen euro om de bereikbaarheid van de nog te bouwen woonwijk De Nieuwe Kern te vergroten. Goed lobbywerk door onze gemeente en de Metropool Regio Amsterdam betaalde zich uit. Verder zijn we als kleine gemeente bezig met de opvang van Oekraïnse vluchtelingen en asielzoekers, werken we aan de vormgeving van het Centrumplan, de afvalinzameling, financiën, de woningbouwopgave en nog veel meer.

50 JAAR De wereld verandert. Zo keek ik vrijdag in de trouwzaal met zes echtparen naar het Polygoon journaal uit 1972 (het trouwjaar van vijf echtparen, een echtpaar huwde in 1962). In zwartwit en ongekend traag. Een megaverschil met de digitale snelheid en kleur van de mobieltjes en tablets van nu. Het is drukker op de weg en hele wijken zijn erbij gekomen, maar nog altijd is Ouder-Amstel een fijne gemeente om te wonen met betrokken inwoners en betrokken bestuurders. Dat verdient een schouderklopje. Mijn droom: over 50 jaar kijken Ouder-Amstelaars naar het Polygoonjournaal uit 2022. En dan zeggen ze weer: wat is Ouder-Amstel toch een fijne gemeente om in te wonen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie