Voor het eerst in drie jaar weer een nieuwjaarsreceptie.
Voor het eerst in drie jaar weer een nieuwjaarsreceptie. Gemeente Ouder-Amstel

2023, het jaar van minder?

11 januari 2023 om 09:00 Maatschappelijk Column

Bericht van de burgemeester

Joyce langenacker

OUDER-AMSTEL Het nieuwe jaar is alweer 11 dagen oud als u dit leest. Voor het eerst in 3 jaar was de Nieuwjaarsreceptie weer “live’, met hapjes en drankjes van cateraar van Barneveld en een sfeervolle muzikale omlijsting door het trio Miryam Ish (zang,), Filippo Castellazzi en Lars Bauer (gitaar).  De gesprekken aan de statafel waren als vanouds voedingsbodem voor goede ideeën. Ik heb ervan genoten. Want hoeveel we digitaal op konden lossen, toch gaat niks boven die persoonlijke nieuwjaarswens.

HOOP EN VREES 2022, was een jaar van heen en weer slingeren tussen hoop en vrees. De hoop op een einde aan de Coronapandemie, werd snel werkelijkheid. Maar lang daarvan genieten konden we niet. In de nacht van 23 op 24 februari maakte hoop plaats voor vrees: de brute inval van Rusland in Oekraïne was het begin van een oorlog. Een oorlog voor de poort van Europa. Een oorlog dichtbij, met veel slachtoffers en een stroom aan vluchtelingen.

In plaats van lockdowns kregen we te maken met energietekorten en inflatie met grote effecten op onze gasprijzen. En een enorme crisis in de asielopvang.

Het stikstofbeleid, de harde uitspraken over het verminderen van de veestapel luidde een serie van boerenprotesten in. Het bracht de trekkers, met de boeren naar Den Haag en zelfs tot voor het huis van minister Christianne van der Wal.

OMKIJKEN NAAR ELKAAR Ontwikkelingen die ook in Ouder-Amstel effect hadden en hebben op de samenleving. Samen, het omkijken naar elkaar reikt verder dan de gemeentegrens, zorgde u voor een rappe verbouwing van het voormalig Rabobankpand. Met vereende krachten werd het een goede opvangplek. Deze maand krijgen 100 Oekraïners en 150 asielzoekers een plek aan de Wenckebachweg. Verder beginnen de werkzaamheden om Entrada 700 te transformeren in een opvanglocatie voor 200 Oekraïense vluchtelingen. Waar we als kleine gemeente toch groot zijn.

ENERGIECRISIS De enorme hoge prijzen voor energie leidt tot schrijnende situaties voor mensen met een krap budget. De verwarming gaat daar niet een graadje lager, maar gewoon uit.
Vaak kennen we hun naam of gezicht niet, uit schaamte of omdat ze ons niet kunnen vinden of wij hen niet.

BOEREN AAN TAFEL Onze boeren trokken het gebiedsproces vlot. Boeren samen aan tafel met natuurorganisaties en overheid om te zoeken naar oplossingen voor de toekomst. Veelzeggend dat dit proces ons in Den Haag een eervolle vermelding opleverde bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Landbouw. Waar we als kleine gemeente toch groot zijn.

2023? Wat 2023 ons brengt is gissen. Maar ik hoop dat het woord minder van meer waarde wordt. Ik gun ons in 2023 minder verwijten en meer nuance, minder aanvallen op de persoon en meer goede, inhoudelijke debatten. Ik wens ons minder angst voor verandering. Minder drang om mensen de maat nemen langs een torenhoge lat die voor niemand haalbaar is. Ik hoop op minder crises. Dat we samen werken aan lange termijn oplossingen. Ik hoop op minder tijd investeren in onze telefoon, tablet of laptop. Dan houden we tijd over voor elkaar, een goed gesprek tijdens een wandeling of een praatje in de supermarkt.

En wat hoop ik dat in 2023 minder mensen onzichtbaar zijn. Laten mensen die worstelen een gezicht en een naam krijgen, zodat we ze kunnen helpen. Met donaties maar vooral door er voor hen te zijn.

Minder vraagt moed, om de verandering mogelijk te maken en mild te zijn naar de ander. Op naar een mooi jaar van minder.  Ik wens iedereen veel moed en een gezond en prachtig 2023!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie