Morena en Bert in hun sportcafé.
Morena en Bert in hun sportcafé. Naomi Heidinga

Sportcafé wordt dorpshuis: ‘plek voor iedereen, van oud tot jong’

8 februari 2023 om 07:30 Maatschappelijk

OUDERKERK Een tijdlang was het sportcafé in Bindelwijk vaker dicht dan open. Ondernemerspaar Bert en Morena wil het café echter nieuw leven in blazen. “Het moet een plek worden voor iedereen, van oud tot jong. Een soort dorpshuis waar je zo binnen kan lopen.” Het café is inmiddels een maand open.

LOKAAL

Op donderdagmiddag klinkt er muziek vanuit het café. De playlist zit vol soul classics. Een aantal ouderen zit te bridgen, compleet met een drankje en bitterballen. Bert staat achter de bar. “De bitterballen en kroketten zijn van Ouderkerks blond en we verkopen lokaal bier en wijn van Ambrosius. Het is wellicht wat duurder om in te kopen, maar de smaak is goed. Bovendien steunen we zo lokale ondernemers.”

JEUGD

Die dorpszin blijkt ook uit de plannen van de ondernemers. “We wonen hier met twee kinderen van 12 en 16 jaar. Voor jongeren tussen de 14 en 18 jaar is er in het dorp niets te beleven. Bij ons zijn ze welkom, mits ze zich aan de regels houden,” vertelt Morena. “Ze kunnen bij ons hangen, darten, tafelvoetballen en poolen.” De gloednieuwe pooltafel is gisteren afgeleverd. “Alleen voor het poolen moet betaald worden, voor het tafelvoetballen en darten niet. We willen vooral de jeugd een plek bieden.”

OPENINGSTIJDEN

Dat geldt echter niet alleen voor de jeugd. Ook anderen zijn welkom. In eerste plaats zijn ze open voor sporters, die voor of na het sporten van de faciliteiten gebruik willen maken. “Dat is onze primaire taak. Daarnaast is er veel mogelijk, we hebben hier de ruimte. De bridgevereniging komt hier op donderdagmiddag en op dinsdagavond wordt er gedart. We kiezen bewust voor ruime openingstijden. Alleen op dinsdag zijn we dicht. Doordeweeks zijn we vanaf 13 uur geopend en sluiten we als de laatste weggaat. In het weekend openen we om 9 uur de deuren. Dan kunnen de ouders die hun kinderen voor bijvoorbeeld dansles komen brengen, hier ook terecht voor een kopje koffie.” De ruime openingstijden worden gewaardeerd, merken ze. “Op zaterdagochtend is het hier gezellig druk, maar we zien ook ’s avonds steeds meer mensen. Soms komt men alleen om even te darten. Dat mag allemaal.”

PROEFPERIODE

Het was nog even spannend of het stel het café kon overnemen. “De vorige uitbater wilde stoppen. Wij wilden het graag overnemen, maar daarvoor moest een hoop geregeld worden. Bij de gemeente liet dat op zich wachten. Niet vanwege onwil, maar een tekort aan personeel. Uiteindelijk is het toch gelukt. We hebben nu een proefperiode van een half jaar tot acht maanden om te kijken of we kunnen neerzetten wat we voor ogen hebben. En om te kijken of we er een boterham mee kunnen verdienen. We zijn een commercieel bedrijf. Op dit moment doen we het naast een bestaande baan: Bert heeft een evenementenbureau en ik werk bij House of Sports. We maken veel uren maar zijn niet vies van een beetje werken.”

METAMORFOSE

Het sportcafé heeft een metamorfose ondergaan. De afscheiding is weggehaald, waardoor een open ruimte is ontstaan. Met de voetbaltafel, pooltafel en de dartborden is er voor ieder wat wils. Wellicht komt er in de toekomst nog een biljart bij. Praten, dansen of spelen: het kan allemaal in het sportcafé. Het stel heeft er vertrouwen in. “Het komt wel goed.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie