Landelijk zijn er ruim 2 miljoen 55-plussers aan het werk
Landelijk zijn er ruim 2 miljoen 55-plussers aan het werk Pixabay

Steeds meer 55-plussers aan het werk in deze regio

16 maart 2023 om 11:27 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Tussen 2013 en 2022 is de werkloosheid en het aantal WW-uitkeringen onder 55-plussers behoorlijk afgenomen. Dit blijkt uit de publicatie ‘Steeds meer 55-plussers aan het werk’. In Groot Amsterdam is van het aantal mensen met een WW-uitkering nu circa 35 procent 55 jaar of ouder. Dat is minder dan het landelijk gemiddelde van 44 procent. Dat meldt het UWV in de regio Groot Amsterdam. Tot deze regio behoren behoren naast Amsterdam en Amstelveen ook Aalsmeer, Uithoorn, Ouder-Amstel, Haarlemmermeer, De Ronde Venen en Diemen. 

In 2022 bestond de werkzame beroepsbevolking landelijk uit 9,5 miljoen personen waarvan ruim 20 procent 55 jaar of ouder was. Dat betekent dat er nu ruim 2 miljoen 55-plussers aan het werk zijn. In 2013 ging het nog om 1,4 miljoen werkzame 55-plussers. Dat er in absolute aantallen meer personen uit deze leeftijdsgroep aan het werk zijn, komt zowel door de vergrijzing als door de gestegen arbeidsparticipatie van deze leeftijdsgroep waaronder ook de gestegen arbeidsdeelname door vrouwen.

VERGRIJZING

Uit de bevolkingsprognoses blijkt dat de bevolking in de toekomst groeit en vergrijst. Waar nu ongeveer 75 procent van de bevolking wordt gezien als potentiële beroepsbevolking (iedereen tussen de 15 en 75 jaar) daalt dat in 2040 naar nog maar 70 procent. Hoewel er dan meer mensen zijn, is de groep ouderen ook een stuk groter (een kwart van de bevolking is dan 65-plus, 13 procent 75-plus).

MINDER AANBOD

Dat kan problemen gaan opleveren omdat de arbeidsmarkt volgens het UWV ook op langere termijn krap blijft. ‘Het is daarom des te belangrijker dat iedereen die wil en kan werken ook aan de slag kan,’ stelt het UWV. De traditionele manier van werving en selectie is vaak gericht op diploma’s en werkervaring. In een arbeidsmarkt waar er steeds minder aanbod is van kandidaten kan het volgens het het UWV verstandig zijn om breder te kijken naar de talenten van kandidaten.

KENNIS EN ERVARING

“Ik zou werkgevers vooral ook aanraden om naar 55-plussers te kijken in hun zoektocht naar kandidaten. Deze doelgroep beschikt over een schat aan kennis en (levens)ervaring. De senioriteit die ze meebrengen kan een enorme aanwinst zijn voor de organisatie. Vanuit UWV bieden wij een aantal regelingen voor 50-plussers aan waar werkgevers gebruik van kunnen maken,” aldus Anita Oonk rayonmanager bij UWV.

In het rapport ‘27 oplossingen voor personeelstekorten’ staan meer tips en inspiratie. Voor hulp en advies kunnen werkgevers in Groot Amsterdam terecht bij het Werkgeversservicepunt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie