Het verdwenen beeld.
Het verdwenen beeld. Aangeleverd

Zomertijd 2023 in Duivendrecht: elke maand iets om bij stil te staan

26 april 2023 om 14:00 Maatschappelijk

DUIVENDRECHT Stichting Oud-Duivendrecht zit niet stil en deelt een overzicht wat dit jaar nog allemaal komen gaat in Duivendrecht.

APRIL: Drechtje. Vanaf zaterdag 1 april is Drechtje met een oorkonde opgenomen in de ORDE van Roestvrije Vrouwen. Als lichtend symbool voor inspraak en participatie vanuit Duivendrecht in Ouder-Amstel. En dat al tien jaar lang. En voortvarender dan ooit. Het beeld van Drechtje is gemaakt door  kunstenaar Petra Morenzi ( Amsterdam) en is  16 november 2006 onthuld het Dorpsplein. Het beeld ontving de titel  “Oversteekplaats”  en met de Latijnse naam due vene traiectum werd verwezen naar de naam, de oorsprong en de geschiedenis van deze oude buurtschap in de Duivendrechtse Polders. Het langwerpige Dorpsplein staat daarbij voor een doorwaardbare plaats. 

De naam ‘DRECHTJE’ werd 9 februari 2013 door de bewoners zelf toegekend aan het beeld. De kunstenaar gaf haar toestemming en is blij  dat Drechtje via haar columns spreekt..
Het vrouwenbeeld werd in 2006 geplaatst nadat een bronsplastiek genaamd “Vrij” van kunstenaar René Nijssen voorstellende drie manden met uitvliegende duiven, gewicht circa 250 kg. in de nacht van 15 en 16 november 2002 is gestolen. Het kunstwerk stond vanaf januari 1981 op een sokkel bij de ingang van het oude Dorpshuis met die blauwe deuren op het Dorpsplein.

MEI: OBS De Grote Beer viert van 15- 17 mei het 50 jarig bestaan van de school. Oud-leerlingen kunnen zich via de website van hun oude lagere en basisschool nog steeds opgeven voor de reünie. 21 mei 1993 Koningin Beatrix opent NS station aan het einde Rijksstraatweg in Duivendrecht-Zuid. De oude filmbeelden uit het archief van de SOD van de aanleg, de opening en het uitbundige feest worden na dertig jaar vertoond tijdens Open Monumentendag in september 2023. De locatie en tijden worden tijdig betekend gemaakt.

JUNI:  De oprichting van de stichting Oud-Duivendrecht voor het behoud van het landelijk en historisch karakter wordt 4 juni 1993 notarieel vastgelegd. Viering van zilveren jubileum tijdens Open Monumenten Dag (OMD).

JULI: 31 juli wordt de honderdste geboortedag van  de kunstenaar Ton Albers,  de meester van de aquarel,  herdacht door het  Cultuurplatform Ouder-Amstel. De Duivendrechters belichten Ton en Gon Albers als inwoners van Duivendrecht sinds 1948 tot hun beider overlijden.

AUGUSTUS: 20 augustus 2003 zijn de Antoniushoeve (1889 ) en de Sophia’s hoeve (1883) na een intensief traject ingeschreven in het Rijksmonumentenregister. 20 jaar geleden alweer.    

SEPTEMBER: Zaterdag 9 en zondag 10 september Open Monumentendagen met onder andere een unieke foto-expositie rond het nationale thema “Levend Erfgoed” in het Dorpshuis tot en met 21 september. De officiële opening van deze bijzondere tentoonstelling, het zilveren jubileum en de bestuursoverdracht van de st. Oud-Duivendrecht is op vrijdag 8 september 17 uur. Vanaf 5 november tot eind van het jaar zijn deze natuurfoto’s uit Duivendrecht ook te zien in de publiekshal van het gemeentehuis in Ouderkerk aan de Amstel.

OKTOBER: Maand van de geschiedenis. Op het programma onder andere een beeldverhaal over het oude verdwenen Duivendrecht en overgebleven markante plekken in de OBA Dorpshuis Duivendrecht. Laatste presentatie door Ans Quirijnen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie