Yvonne Grein, directeur van de Grote Beer, ontving een cheque van 250 euro ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van burgemeester Joyce Langenacker.
Yvonne Grein, directeur van de Grote Beer, ontving een cheque van 250 euro ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van burgemeester Joyce Langenacker. Archief gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: Hoop en inspiratie

24 mei 2023 om 09:00 Maatschappelijk Column

OUDER-AMSTEL Het was een zonovergoten Hemelvaartsweekend. En je ziet de wereld om je heen veranderen. Een beetje zon, een beetje warmte en de terrasjes vullen zich met vrolijkheid, lachende mensen en we hebben aanzienlijk kortere lontjes. Tenminste zolang je niet in voetbalstadion bent. Want de rellen die uitbraken na de wedstrijd AZ tegen Westham United waren toch wel weer een dieptepunt en blamage voor het Nederlandse voetbal. Enfin daarover is al meer dan genoeg gezegd en geschreven, dus ik laat het hier voor vandaag maar bij. 

EEN GOED GEVOEL

Maar laten we eerlijk zijn. Zon verandert ons humeur. Het feit dat je jas aan de kapstok kan laten hangen als je naar buiten gaat, geeft ons een goed gevoel. En dat past eigenlijk wonderwel bij de vieringen van Hemelvaart en Pinksteren.
Hemelvaart staat volgens de christenen voor de dag waarop Jezus vertrekt naar de hemel. Voordat Hij terugkeert naar boven, geeft hij zijn volgelingen een opdracht: ‘Vertel iedereen dat ik stierf en weer ben opgestaan. Vertel dat er hoop is, dat mensen en God weer samen verder kunnen leven.’ Het is een feest van hoop.

PINKSTEREN

Over Pinksteren, 50 dagen na Pasen, zeggen de christenen dat de Heilige Geest werd uitgestort. Dat klinkt als een soort waterval en volgens de omschrijvingen in de bijbel was dat ook wel het gevoel. De eerste christenen hadden de ervaring dat ze plotseling ‘volgegoten’ werden met God. En ongeacht hoe we denken over geloof, vind ik het een mooie gedachte dat gelovigen God in hun binnenste voelen en hun eigen geest inspireert.  

50 JAAR GROTE BEER

Dat hoop en inspiratie twee fantastische pijlers zijn om op te bouwen. Dat zag ik, de dag voor Hemelvaart, ook bij het jubileumfeest van het 50-jarig bestaan van de Grote Beer. Want zonder hoop en inspiratie was Tiny Talsma vast nooit aan haar missie begonnen om het Openbaar Onderwijs terug te halen naar Duivendrecht. En nu 50 jaar en 6 directeuren, van wie Marianne Beglinger met 42 jaar wel een hele bijzondere staat van dienst heeft, verder staat de Grote Beer als een huis. Van onderwijs in een 5-kamerflat naar een volwassen school in een licht gebouw met een open karakter; naar een school die zich kenmerkt door diversiteit; naar een school die werkt aan de cognitieve ontwikkeling van kinderen maar daarnaast ook een scherp oog heeft voor wat voor de sociale verbindingen, natuur en cultuureducatie. Recent tekende wethouder Paulette Koek het cultuurconvenant. Hiermee komen er concrete plannen om cultuureducatie structureel op het lesprogramma te krijgen en krijgen de leerlingen een nieuwe inspiratiebron aangereikt. Het was een prachtig feest bij de Grote Beer, op naar de volgende 50 jaar.

HOOP EN INSPIRATIE

De betekenis achter deze feestdagen lijkt soms te vervliegen en zo verworden deze feesten tot niets anders dan een lekker lang weekend vrij (ook heerlijk overigens).
Maar ik hoop dat Hemelvaart, feest van hoop, en Pinksteren, bron van inspiratie, het in veel breinen laat borrelen en dat ergens die geweldige ideeën ontspruiten die ons een beetje zon, een beetje warmte, maar vooral ook een beetje vrede brengen.

Herinnert u zich dat liedje van Nicole trouwens nog? In 1982 won zij daarmee het songfestival voor Duitsland.
Ein bisschen frieden, ein bisschen sonne
Für diese erde, auf der wir wohnen.
Ein bisschen frieden, ein bisschen freude,
Ein bisschen wärme, das wunsch ich mir.

Een inspiratievolle en zonnige Pinksteren iedereen.

Joyce Langenakcer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie