Juryvoorzitter Nelleke Vogel en winnaar Ellen Forbes van 't Vervoertje.
Juryvoorzitter Nelleke Vogel en winnaar Ellen Forbes van 't Vervoertje. Aangeleverd

Zonnehuispenning voor ‘t Vervoertje uit Ouderkerk

24 mei 2023 om 12:35 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL/AMSTERDAM De jaarlijkse Zonnehuis Penningen zijn dinsdag 23 mei uitgereikt aan mensen die belangeloos het verschil maken voor kwetsbare ouderen, met mooie initiatieven in de eigen buurt in Ouder-Amstel, De Ronde Venen, Amstelveen en Amsterdam Zuid.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst in Amsterdam-Buitenveldert werd eens te meer duidelijk hoe belangrijk maar vooral hoe leuk het is om een bijdrage te leveren aan de zorg voor elkaar. Thijs Houtappels, bestuurder Zonnehuisgroep Amstelland: “Wij als zorgprofessionals kunnen niet zonder hen, zonder die betekenisvolle initiatieven, zonder dit vangnet van informele organisaties voor kwetsbare ouderen.” Flora Breemer, Stadsdeelbestuurder Amsterdam Zuid, roemde de inzet van zovelen en maakte meteen een afspraak om aan te sluiten bij de Zwerfafvalbrigade, een van de winnende initiatieven.

INITIATIEVEN

Vier Zonnehuis Penningen werden uitgereikt. Edwin Barentsen kreeg de penning voor de gemeente Amstelveen. Het juryrapport: “Zorgvuldig en doordacht, met de inzet van vrijwilligers en professionals, breng je met een dansevenement letterlijk en figuurlijk beweging in het leven van ouderen met fysieke beperkingen.”

In De Ronde Venen was het Simone Borgstede die de penning in ontvangst mocht nemen. “Alleengaande ouderen de kans geven elkaar te ontmoeten: met een breed aanbod aan activiteiten help jij mensen met elkaar in contact te komen. Zo ontstaat verbinding,“ aldus de jury.

Zonnehuispenning. foto: Zonnehuis

Voor Amsterdam was het mevrouw Van den Bosch die deze erkenning namens de Zwerfafvalbrigade uitgereikt kreeg. Jurylid Shosha Melkman lichtte toe waarom: “Samen buiten actief zijn en voelen dat je van betekenis bent: wat een krachtig initiatief. Bovendien zijn jullie een inspirerend voorbeeld voor buurtgenoten van alle leeftijden.”

‘T VERVOERTJE

En als laatste Ellen Forbes en Annelies van Eekeren (via Facetime vanuit Parijs aanwezig), gemeente Ouder-Amstel, voor hun initiatief Vervoertje. Marylin Haimé van de Raad van Ouderen: “Met jullie initiatief bieden jullie oudere dorpsgenoten mobiliteit. Praktisch en laagdrempelig dragen jullie op deze manier bij aan hun zelfstandigheid en vrijheid.”

ZONNEHUIS PENNING

De Zonnehuis Penning is een blijk van waardering voor mensen die zich belangeloos inzetten voor kwetsbare thuiswonende ouderen en een erkenning voor hun bijzondere inzet. Hiermee wil de Zonnehuisgroep ook anderen inspireren. Sinds het 100-jarig jubileum in 2021 wordt de Zonnehuis Penning jaarlijks uitgereikt in de gemeenten waar Zonnehuisgroep Amstelland ouderenzorg biedt: Amstelveen, Ouder-Amstel, De Ronde Venen en Amsterdam Buitenveldert.

Iedereen kan iemand voordragen: een familielid, vriend, kennis, collega of buur. Een jury beoordeelt de kandidaten en hun initiatieven en bepaalt wie van de genomineerden voor die gemeente de Zonnehuis Penning verdient.

De jury bestaat uit: Nelleke Vogel, onder meer voorzitter Raad van Toezicht Participe, en voorzitter van de jury; Henk Nies, bijzonder hoogleraar Organisatie en beleid van zorg aan de Vrije Universiteit; Marylin Haimé, lid van de landelijke Raad van Ouderen en lid van het bestuur van Amnesty International Nederland; Shosha Melkman, voorzitter Centrale Cliëntenraad Zonnehuisgroep Amstelland; Thijs Houtappels, bestuurder Zonnehuisgroep Amstelland.

De Zonnehuispenningen worden uitgereikt aan initiatieven voor kwetsbare ouderen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie