Afbeelding
Archief gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: Het juiste momentum…

31 mei 2023 om 09:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Het was een roerig weekje. Rockicoon Tina Turner overleed op woensdag 24 mei jl. Overal hebben we kunnen lezen wat een voorbeeld zij is geweest voor vrouwen in het algemeen en voor vrouwen van kleur in het bijzonder. Haar verhaal, hoe zij zich ontworstelde aan de gewelddadige relatie met Ike, en hoe zij het, ondanks tegenslag en tegenwerking, schopte tot de meest succesvolle rockzangeres aller tijden, was en is een inspiratiebron voor velen.

VOETBALVROUWEN

De voetbalvrouwen van Ajax wonnen de landstitel op 7 mei 2023 en inspireren op hun beurt, veel voetbalsters van alle leeftijden. Een kampioenschap wordt in de competitie zwaar bevochten en hoe leuk is het dan om het team toe te juichen en samen feest te vieren. Dat dacht ook de burgemeester van Amsterdam. Dus liet Femke Halsema voorbereidingen treffen voor een feestelijke huldiging op het Leidseplein. Het ging niet door. De leiding van Ajax vond het niet het juiste momentum…“Het kampioenschap is al even geleden (7 mei) en het momentum is dus voorbij. En het vermoeden is dat de opkomst tegenvalt, wat niet goed is voor de beeldvorming van het vrouwenvoetbal”, aldus de club vorige week in een reactie. Ook het “gebrek aan vreugdestemming” vanwege de slechte prestaties van de Ajax 1-mannen speelde daarbij een rol.”Een treurig staaltje ongelijke behandeling: het gaat niet goed met het mannenteam, dus geen feest voor de vrouwen. Pinksteren staat voor inspiratie. Ik hoop maar dat dit zijn weg naar het Ajaxcomplex heeft gevonden, zodat ze daar een momentum voor ‘de Toekomst’ herkennen. Gelukkig kwam er toch een mooi feest voor de succesvolle dames.

WATERKANONNEN

De waterkanonnen bij de demonstraties op de A12 waren dit weekend ook niet te missen. Dat de demonstraties impact hebben valt niet te ontkennen, dat het nodig is om beter te zorgen voor het klimaat al evenmin. Het demonstratierecht is een groot goed, maar als je een snelweg bezet, moeten burgemeester en politie ingrijpen. Het leidde dit keer tot bijna 1600 arrestaties, maar vrijwel niemand wordt vervolgd. Dat creëert weer onvrede en onduidelijkheid bij de politie. Je kunt je afvragen wanneer en of er een juist momentum bestaat voor het blokkeren van een snelweg.

AVONDVIERDAAGSE

De organisatie van de Avondvierdaagse herkende in 2005 overigens perfect het goede momentum om het heft in eigen hand te nemen. Kinderen uit Ouder-Amstel liepen tot 2005 de Avondvierdaagse buiten onze gemeentegrenzen, in Abcoude of Amstelveen en dat gaf gedoe met (auto)verkeer en parkeren. Inmiddels zijn we aan de Ouder-Amstel editie toe van 2023. Afgelopen week liepen jong en oud vier dagen lang de 5 of 10 kilometer. Donderdag gingen wethouder sport, Victor Frequin en ik, even langs bij de laatste etappe. Enthousiaste wandelaars, jong en oud, laten zien dat de organisatie destijds de spijker op zijn kop heeft geslagen.

STOKJE JACQUELINE DE MAA

Donderdagavond was het ook tijd voor de raadsvergadering. Het moment waarop Dirk de Jager de tijdelijke vervanger van Jacqueline de Maa, geïnstalleerd werd als wethouder. Als voormalig bestuurder van onder andere stadsdelen Westerpark, West en Zuidoost is hij gepokt en gemazeld in het besturen. Dirk ontfermt zich over het sociaal domein en de verduurzaming van Ouder-Amstel. Fijn dat hij ons team komt versterken. Het stokje van Jacqueline is bij hem in goede handen.
Er is een moment voor alles, maar het juiste moment herkennen… Het is een kunst die we niet vaak genoeg kunnen oefenen.

Joyce Langenacker

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie