De gemeente Ouder-Amstel wil bezuinigen op Coherente.
De gemeente Ouder-Amstel wil bezuinigen op Coherente. Google Maps

Petitie tegen bezuinigingen bij Coherente: ‘dit raakt de organisatie hard’

5 juni 2023 om 15:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL De gemeente Ouder-Amstel wil bezuinigen op Coherente. Daarmee denkt de welzijnsorganisatie in de rode cijfers te belanden. Om dit voorkomen is er een petitie opgestart.

De gemeente Ouder-Amstel wil Coherente een bezuiniging opleggen van in totaal ruim 75.000 euro per jaar. Dat is ongeveer 10 procent van het hele budget van de organisatie. De korting op de subsidie zal in twee stappen plaatsvinden: de helft al in 2024 en vanaf 2025 het hele bedrag. “Deze bezuiniging komt bovenop een eerder wél door de gemeente toegezegde - maar in coronatijd niet nagekomen - compensatie voor loon- en prijsstijgingen (tussen 2019 en 2022). Dat is nog een extra bezuiniging van 10 procent. We hebben dus in totaal in de komende jaren maar liefst 20 procent (een vijfde van het budget) minder te besteden,” aldus Coherente.

“Zo’n ingrijpende bezuiniging raakt ons hard. Wij zullen daardoor in de komende jaren niet meer volledig de werkzaamheden kunnen verrichten waar wij voor staan, namelijk het welzijnsland van Ouder-Amstel op peil houden. We worden gedwongen pijnlijke maatregelen te nemen”, zo legt de welzijnsorganisatie uit.

EFFECT BEZUINIGEN

Kortweg betekent dit dat zij genoodzaakt zijn om de prijzen voor cursussen, workshops, clubs, losse activiteiten en uitstapjes te verhogen. Ook de aanwezigheid van medewerkers en mensen te woord staan op de ontmoetingsplekken zal verminderd worden. Daarnaast zal het ontwikkelen, bedenken en uitvoeren van nieuwe activiteiten vanuit actuele behoeftes voor alle doelgroepen afnemen.

GEVOLGEN

Coherente doet veel aan preventie, maar door de aangekondigde bezuinigen wordt dit onmogelijk gemaakt. Volgens Coherente gaat dit eenzaamheid veroorzaken en dit maakt ouderen kwetsbaar. Ook de participatie van burgers zou daarmee afnemen. Coherente geeft daarnaast aan dat de kloof tussen draagkrachtigen en minder draagkrachtigen vergroot zal worden. Daarmee denken zij dat de bezuinigingen op termijn meer kosten dan dat deze in het laatje brengt. 

Coherente: “Wij betreuren het enorm dat de gemeente deze keuze maakt. Temeer omdat ‘Den Haag’ het belang van het type werk dat wij doen – juist in deze tijd - erkent en veel geld beschikbaar stelt. Misschien zijn er dus toch nog financiële middelen te vinden en is bezuinigen helemaal niet nodig.

De petitie is te vinden via petities.nl of op papier op de locaties van Coherente. Op moment van schrijven is de petitie 329 keer ondertekend.

Meer informatie is te vinden via coherente.nl/bezuinigingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie