't Vervoertje geeft mensen met beperkte mobiliteit hun vrijheid terug.
't Vervoertje geeft mensen met beperkte mobiliteit hun vrijheid terug. Aangeleverd

Vervoertje zoekt chauffeurs: ‘mensen die niet mobiel zijn, krijgen vrijheid terug’

6 juni 2023 om 07:30 Maatschappelijk

OUDERKERK “t Vervoertje Ouderkerk voorziet in een behoefte. Niet alleen hebben al veel Ouderkerkers dit vervoer-op-maat gevonden. Ook de ouderenzorg weet het initiatief op waarde te schatten. Chauffeurs zijn bij dat alles onmisbaar.

Marion Kiewik

PENNING

“Alsjeblieft, nu mag jij ‘m een tijdje hebben.” Ellen Forbes heeft de Zonnehuispenning ruim een week in huis gehad en geeft ‘m over aan Annelies van Eekeren. De initiatiefnemers van ‘t Vervoertje voelden zich echt in het zonnetje gezet afgelopen 23 mei toen zij dit blijk van waardering in ontvangst mochten nemen. De Zonnehuisgroep reikt de Penningen jaarlijks uit aan mensen in Amstelland die zich belangeloos inzetten om “een vangnet voor kwetsbare ouderen” te creëren.

VANGNET

En een vangnet is het. Dorpelingen die niet zo gemakkelijk meer op eigen houtje bijvoorbeeld de fysio, een winkel of de kapper kunnen bereiken, hoeven maar te bellen - uiterlijk een dag tevoren - om met de auto gebracht en gehaald te worden. Gewoon een kop koffie drinken bij een vriendin is ook een prima reden om een ritje te maken. Of een afspraak in het AMC dan wel het ziekenhuis in Amstelveen. 

VRIJHEID

Van Eekeren: “Mensen die niet meer zo mobiel zijn, geef je hiermee hun vrijheid terug. Eenzamen haal je uit hun isolement. En je ontlast de kinderen.” Momenteel zijn er gemiddeld zo’n 25 ritten per week. Ruim tachtig klanten maken hier soms of regelmatig gebruik van. Maar zonder de vrijwillige chauffeurs ben je nergens…

VRIJWILLIG

Forbes: “We hebben twintig vrijwilligers. Maar dat is eigenlijk te weinig. Niet alle chauffeurs zijn even actief. Komt bij dat het nu “grote vakantie” is; voor- en naseizoen is dé tijd voor gepensioneerden om met vakantie te gaan. Ideaal zou zijn als zich nog tien vrijwilligers zouden melden, dan hebben we een buffer.” Ook hier geldt het spreekwoord: vele handen maken licht werk.

CHAUFFEURS

Wat brengt mensen ertoe als vrijwilliger bij ‘t Vervoertje aan de slag te gaan? Chauffeur Boet: “Ik heb tijd beschikbaar en heb een auto voor de deur die ik te weinig gebruik. En de dankbaarheid van de klanten.” Voor Marian geldt ongeveer hetzelfde; bovendien kan ze met haar man ruilen als het haar een keer niet uitkomt. “Ik vind het prettig om anderen te helpen, het geeft voldoening. Ik heb een praatje met de mensen die ik vervoer en dat is gezellig.” Ook Henk heeft de tijd. Hij merkt dat het Vervoertje in een behoefte voorziet. “En ik prijs me gelukkig dat ik een auto heb, waar ook een rollator in kan.”

STEUN

Wie spreekt dit aan? De twee vrouwen zouden trouwens ook heel blij zijn met ondersteuning op administratief gebied: de telefoontjes bijhouden en de ritten verdelen. Van Eekeren: “Wij waarderen onze vrijwilligers enorm. Daarom organiseren we ‘n paar keer per jaar iets gezelligs. En we overleggen met z’n allen over onze dienstverlening.” Enthousiast zijn ze nog steeds. Forbes: “We willen kijken of we dit ook in Duivendrecht van de grond kunnen krijgen. Als iemand dit wil oppakken, delen wij graag onze kennis en ondersteunen we waar mogelijk.”

INFO

Meer informatie: www.vervoertjeouderkerk.nl, of mail naar info@vervoertjeouderkerk.nl. Bellen kan ook: 06-25 53 27 08.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie