Met het bestuur van het Groengebied Amstelland en boswachters Jelle en Boy het veld in.
Met het bestuur van het Groengebied Amstelland en boswachters Jelle en Boy het veld in. Archief Groengebied Amstelland

Bericht van de burgemeester: ‘Meet en greet’

7 juni 2023 om 09:00 Maatschappelijk

OUDER-AMSTEL Je hebt drukke weken en hele drukke weken. U kent dat laatste type wel. Het soort weken waarin je niet alleen voortdurend ‘aan’ moet staan, maar waarbij je ook nog moet schakelen naar een hogere versnelling. Soms ben je zo hard aan het racen dat je bijna vergeet dat je ook af en toe moet remmen om stil te staan bij wat je hoort en ziet. Dankzij deze column heb ik op maandagavond mijn vaste ‘stilsta’ momentje.  

MEET EN GREET

In, laat ik het maar de ‘meet en greet’ sfeer noemen, waren er heel wat boeiende ontmoetingen. Van het diamanten bruidspaar van Drongelen – van den Broek, het enthousiaste klimaatkwartet, tot de waarderingsspeld voor een bijzondere vrijwilligster.

De verhalen van een 60-jarig bruidspaar vervelen nooit. Met de vier leerlingen van de Hekmanschool hebben we onze eigen Greta Thunbergjes, bevlogen kinderen met een missie. Onze kersverse wethouder Dirk de Jager en ik waren onder de indruk van hun plannen. Gelooft u me daar gaan we nog heel wat van horen.

Het uitreiken van de waarderingsspeld is per definitie een feestje, of het nu tijdens het vaste moment tijdens de Nieuwjaarsreceptie of  bij een bijzondere gelegenheid is. De speld was voor Corry Andriessen, donderdag 1 juni werd ze 90 jaar, maar nog altijd is zij iedere thuiswedstrijd de gastvrouw bij SV Ouderkerk.

BOSWACHTEN...

Donderdag was het tijd voor een veldbezoek aan de recreatiegebieden bij Ouderkerkerplas en de Hoge Dijk. Als algemeen bestuur van het groengebied Amstelland gingen we op stap met boswachters Jelle en Boy. Zij lieten ons zien dat ‘boswachten’ over flora en fauna maar vooral over mensen en natuur gaat. Allerlei onderwerpen kwamen voorbij van aanpak zwerfafval, achtergelaten lachgasflessen, illegale feestjes en zwervers tot gastheer-/vrouwschap en samenwerking met gemeentelijke boa’s, ambulancediensten en de politie. We namen afscheid van Henk Meuleman. Hij zwaaide, na 30 jaar, af als beheerder bij het Groengebied Amstelland.

SMAAKFESTIVAL

Op zaterdag bezocht ik Ouderkerk Culinair. Het was weer een feestelijke proeverij en ‘meet en greet’ van iedereen met iedereen. Samen met  collega burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens een smakelijk rondje gedaan. Tijdens die ronde trof ik Heren 1 van SVO, Ouder-Amstel blijft een dorp... Zij nodigden me uit voor hun promotiewedstrijd op zondag en natuurlijk schonk Corry me daar een drankje in. De wedstrijd werd helaas verloren.

GROOTSTE MELKPAK

Kort daarvoor was ik in het kader van de Amstellanddag getuige van de recordpoging ‘melkpak hijsen’ van de boeren van Amstel. Het grootste melkpak ging, pal naast het A9-project, 27 meter de lucht in. Natuurlijk was er gezorgd voor de benodigde veiligheidsmaatregelen zodat het pak niet écht op de weg of het publiek kon vallen. Goede aandacht voor onze boeren die een deel van de opbrengst van hun melk gebruiken om de biodiversiteit in Amstelland te behouden en te verbeteren. Rijkswaterstaat droeg ook een steentje bij en leverde de hijskraan.

LINTJE

Niet toevallig kreeg Renske Peters, bestuurslid van de stichting Beschermers Amstelland, juist op deze (15e) Amstellandag een lintje voor haar jarenlange inzet voor de bescherming van het groene open karakter van Amstelland. In Ouder-Amstel bijvoorbeeld was zij een van de spreekbuizen tegen de bomenkap maar ook een belangrijke hulp bij onze strijd om het tankstation langs de A9 niet door te laten gaan.

Het was een week vol prachtige ‘meet en greets’. Heerlijk om daar nog even bij stil te staan. 

Joyce Langenacker

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie