Drukte bij de laatste kofferbakmarkt van het seizoen.
Drukte bij de laatste kofferbakmarkt van het seizoen. archief gemeente Ouder-AmsteL

Bericht van de burgemeester: ‘Afgelopen’

27 september 2023 om 09:00 Maatschappelijk Column

OUDERKERK ‘Kom’ zei de vader tegen zijn zoontje, ‘Vandaag is een bijzondere dag. Het is de dag van de klassieker, Ajax tegen Feijenoord. En wij, jij en ik, zijn daarbij.’ Het kind lachte van oor tot oor. In zijn Ajaxshirt ging hij met zijn vader naar de Arena. Het eerste fluitsignaal en daar gingen ze. Het jongetje moedigde vol vuur zijn team aan. Ajax kon zijn steun wel gebruiken, want het stond na ongeveer 50 minuten spelen al 3-0 achter. En toen…eerst een bekertje, toen vuurwerk op het veld en even later nog meer vuurwerk. Dus werd de wedstrijd, conform het protocol van de KNVB,  gestaakt. Een dikke traan biggelde over de wangen van het kind. Vol onbegrip keek hij naar zijn vader. Die haalde zijn schouders op en zei: ‘Kom jongen, we moeten gaan. De wedstrijd is voorbij.’

SCHANDALIG

Wat een beschamende en dieptrieste vertoning was dat. Schandalig hoe een kleine groep het voor die grote groep supporters verpest. Het schaadt het voetbal, het schaadt Amsterdam en het schaadt ons als Nederlanders. Burgemeester Femke Halsema zei in Nieuwsuur: ‘het moet afgelopen zijn’. Ze riep Ajax en de KNVB op harder op te treden tegen deze raddraaiers. ‘Hang netten op, laat vakken leeg’ en fouilleer iedereen.’ Ajax verkeert in zwaar weer dit seizoen. Juist dan heeft een club de 12e man op de tribune nodig. Die 12e man is dat jongetje in zijn Ajaxshirt, aan de hand van zijn vader. 

Maandagavond werd bekend dat extra maatregelen worden getroffen als een harde kern of een groep hooligans een wedstrijd verstoort. Terecht! Ik hoop voor al die prima supporters, zoals dat jongetje met zijn vader, dat het werkt. Want het moet afgelopen zijn.

EINDE KOFFERBAKMARKTSEIZOEN

Een stralende nazomerse zondag leidde tot volle parkeerplaatsen en zelfs opstoppingen bij de Ouderkerkerplas tijdens de laatste kofferbakmarkt van het seizoen. De organisatoren laten al jaren zien dat ze hier helemaal op hun plek zijn. Het seizoen is afgelopen, maar hopelijk staan ze klaar voor het volgende.  

EEN KERS

Vandaag (maandag) ontvingen de begeleidende ambtenaar en ik een van onze inwoners (met haar zus) op het gemeentehuis. Ze kwam ons bedanken voor onze hulp de afgelopen jaren. Door omstandigheden kwam ze in een scheiding en stond ze er financieel alleen voor. Tot overmaat van ramp viel in coronatijd haar werk weg. De manier waarop de gemeente haar heeft geholpen en bijgestaan, hielp haar door deze moeilijke tijd. Zo’n bezoek is hartverwarmend, de spreekwoordelijke kers op de burgemeesterstaart. Het is mooi om te zien en te horen dat we als kleine gemeente soms het verschil kunnen maken.

HET PERFECTE PLAATJE

In Amsterdam stond maandag een lange rij mensen voor de Westerkerk om afscheid te nemen van Erwin Olaf (1959-2023). Aan de series van prachtige foto’s wordt geen nieuwe meer toegevoegd. Olaf groeide uit van ‘angry young man tot ‘eigentijdse Vermeer’. Zijn eigenzinnigheid en bewustzijn van de imperfectie die bij het leven past, zorgde voor fascinerende beelden. Het perfecte plaatjes was, zoals hij zelf zei, een prachtig beeld maar dan met een rafelrand, een breuklijn. Behalve geweldige foto’s liet hij ons ook zien dat het accepteren van mensen met een andere geaardheid nog verre van vanzelfsprekend is. Als geen ander wist hij ons daarop te wijzen.

In de gemeente Ouder-Amstel staan we voor elkaar accepteren zoals we zijn. Daarom wappert elke dag fier de regenboogvlag voor het gemeentehuis. Iedereen mag zijn zoals hij of zij is. Het uitsluiten van mensen moet afgelopen zijn. Er zullen, voor we zover zijn, nog vele Erwin Olafs nodig zijn om ons te helpen.

Joyce Langenacker

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie