Helen Kuin is osteopaat en heeft een praktijk in Duivendrecht.
Helen Kuin is osteopaat en heeft een praktijk in Duivendrecht. Naomi Heidinga

Elke dag een magisch gevoel

25 augustus 2019 om 07:00 Mensen

DUIVENDRECHT Helen Kuin is osteopaat. Ze werkte veertien jaar met plezier als fysiotherapeut, maar het is de osteopathie waar ze zich echt thuis voelt – helemaal het behandelen van moeders en baby's. "Als ik merk dat weefsel onder mijn handen ontspant, dan doet het iets met me. Het is een magisch gevoel. En dat mag ik elke dag doen."

Vorige kandidaat Edita Hasovic wil Helen graag de kans geven om uit te leggen wat osteopathie is. "Ze richt zich met name op moeders en baby's. Ze kan veel voor hen betekenen," aldus Edita.

Naomi Heidinga

Wat is osteopathie?

"Osteopathie is een manuele geneeswijze en werkt vanuit een holistische aanpak. Als osteopaat kijk ik naar het geheel, naar de samenhang in iemands systeem, en niet naar een losse klacht. Met alle respect: kom je met een klacht bij de fysiotherapeut over pijn in je schouder, dan zal deze hoogstwaarschijnlijk vooral je schouder behandelen. Ik kijk daar anders tegenaan, want vaak hangen klachten met elkaar samen. Niet alleen het bewegingsapparaat heeft invloed, maar ook de bewegelijkheid van je gewrichten, organen en het craniosacrale systeem."

Kun je een voorbeeld geven?

"Stel je hebt last van je schouder, maar reguliere behandelingen helpen niet of alleen tijdelijk. Dan kijk ik verder – hoe staat het met de bewegelijkheid van je organen? Dat klinkt misschien vreemd, maar de pijn in je schouder kan bijvoorbeeld samenhangen met een verminderde bewegelijkheid van je lever. Dat levert een spanning op aan de schouder."

Hoe kom je erachter wat het probleem is?

"Daar kom ik tijdens het gestandaardiseerd onderzoek achter. Met mijn hand kan ik bijvoorbeeld de bewegelijkheid van de lever testen en welke invloed deze heeft op de schouder. Er zijn verschillende samenhangen in het lichaam die de bewegelijkheid van spieren, gewrichten en organen bepalen."

Hoe ziet de behandeling eruit?

"Osteopathie is een subtiele manuele behandeling die werkt op een diep niveau. Het resultaat van een behandeling is snel merkbaar en vaak ben je na enkele behandelingen al klaar. Afhankelijk van de klachten zitten er twee tot zes weken tussen de consulten. Het lichaam heeft tijd nodig om zijn nieuw evenwicht te vinden."

Wie behandel je?

"Vaak zijn het mensen die in het reguliere circuit geen oplossing vinden voor hun klachten. Ik richt me speciaal op moeders en baby's. Vanuit eigen ervaring weet ik hoe zwaar een bevalling voor het lichaam kan zijn. De bevallingen van mijn drie kinderen waren best pittig en naderhand had ik veel last van mijn bekken. Ik heb toen te lang met pijn doorgelopen. De osteopathie heeft mij toen heel erg geholpen om me weer zeker in mijn lichaam te voelen. Moeders mogen wat dat betreft veel liever voor zichzelf zijn: we denderen vaak maar door, waarbij menig moeder zichzelf voorbij loopt. Osteopathie biedt hier een mooie manier om weer in je kracht te komen."

Osteopathie wordt niet erkend zoals fysiotherapie. Toch heb je ervoor gekozen. Waarom?

"Toen ik in aanraking kwam met osteopathie wist ik het – dit is wat ik wilde doen. Ik zag de veranderingen die deze zachte vorm van behandeling kunnen hebben op het lichaam. Contact maken met een ander is voor mij een vorm van levenselixer. Het is magisch om een lichaam te voelen ontspannen onder je handen. Het geeft een kick als je mensen van hun klachten af weet te helpen. Helemaal bij baby's – bijvoorbeeld bij huilbaby's of kinderen die niet willen/kunnen drinken. Wanneer ik hen kan helpen, dan is dat echt een cadeau."

Vooral volwassenen zitten vaak meer in hun hoofd dan in hun lichaam. Naar je lichaam luisteren is dan lastig. Hoe kijk jij daarnaar?

"Wanneer we iets mankeren, voelen we ons vaak door ons lichaam in de steek gelaten. Maar je lichaam is je vriend, en bovendien slim. Met signalen probeert het ons te vertellen dat er iets mis is. Wij vinden dat vaak alleen maar lastig en luisteren niet echt. Ik zie mezelf daarom als tolk voor het lichaam. Ons lichaam heeft een zelfhelend vermogen, maar soms werkt dat niet. Ik probeer dat systeem te herstarten."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Daphne Kist, danslerares in Duivendrecht. Ze geeft les in O.B.S. De Grote Beer. Ze is klein begonnen, maar heeft inmiddels een aantal klasjes. Ik vind haar heel inspirerend omdat ze haar droom heeft waargemaakt. Ik wil haar vragen wat destijds haar beweegredenen waren om een eigen dansschool te beginnen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie