Fidessa Docters van Leeuwen
Fidessa Docters van Leeuwen Naomi Heidinga

Kunst vanuit de ziel Fidessa Docters van Leeuwen schrijft, tekent en schildert

2 oktober 2019 om 19:00 Mensen

DUIVENDRECHT Een creatief mens, dat is een passende omschrijving voor Fidessa Docters van Leeuwen. De 48-jarige inwoonster van Duivendrecht schrijft, schildert, tekent en dicht. Creativiteit, yoga en meditatie zijn belangrijk in haar leven en voor haar onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Naomi Heidinga

Tien boeken heeft ze inmiddels geschreven, waarvan zes met Kirstin Hanssen. "Mensen kennen me wellicht van het boek 'Slaapyoga'. Het boek is inmiddels toe aan de zesde druk en nog steeds via bol.com te koop." Vorige kandidaat Roshni Mahabier vraagt haar of ze kan uitleggen wat slaapyoga is.

"Slaapyoga is een Nederlandse afgeleide van Yoga nidra dat rond 1950 ontwikkeld is door Swami Satyananda Saraswati. Hij ontdekte dat er een stadium tussen waken en slapen bestaat. Een fase waarin je niet echt meer wakker bent maar ook niet slaapt. Als je deze vorm van bewustzijn bereikt, dan vloeit de spanning uit je hoofd en lichaam weg. Bij Yoga nidra lig je zo stil mogelijk op je mat, je doet dus geen oefeningen. Je hoeft slechts te liggen en te luisteren naar de stem die je leidt. Het is een diepe vorm van ontspanning."

Naast boeken, schrijft ze voor magazines, zoals Happinez en Yoga magazine. "Daarnaast maak ik gedichtcadeaus voor mensen. Ik vraag mensen om drie woorden, bijvoorbeeld als persoonsbeschrijving, en schrijf vervolgens een gedicht. Daarbij maak ik een illustratie. Het gedicht stuur ik digitaal op zodat mensen het zelf in een lijstje kunnen doen en het cadeau kunnen geven. De gedichten maak ik al langer. Ik ben begonnen bij een vriendin, die een kraampje had op de Noordermarkt. Ook tijdens festivals heb ik gedichten gemaakt, bijvoorbeeld tijdens A Day at the Park. Het is te gek om te doen en het wordt gewaardeerd door mensen. Soms wordt men geraakt door een gedicht. 'Je gedicht hangt al jaren op de koelkast, ik kijk er elke dag naar', liet iemand me weten. Dat is waar ik het voor doe. Ik wil met mijn kunst mensen raken, dingen in gang zetten en zaken veranderen."

Je doet van alles, hoe zie je jezelf?

"Een vriendin noemt me 'een creatief mens'. Dat is een mooie omschrijving. Ik ben niet zo goed in labelen: ik ben auteur, artiest/kunstenaar en dichter. Creativiteit komt bij mij in verschillende vormen. Het begon met schrijven. Mijn eerste wapenfeit was een gepubliceerde brief op Achterwerk – de beroemde achterpagina van de VPRO-gids. Later heb ik de Gerrit Rietveld academie gedaan, en particuliere art-cursussen gevolgd. Ik tekende al, alle illustraties in mijn boeken zijn van mijn hand, maar het schilderen nam pas echt een vlucht toen we een jaar op Sardinië woonden."

Ben je weleens bang dat de inspiratie niet komt, of heb je daar geen last van?

"Je kunt wel gaan zitten wachten op inspiratie, maar dat heeft geen zin. Je moet het gewoon zelf doen. Inspiratie zoeken door talloze voorbeelden te zoeken op internet heeft voor mij weinig zin. Wil ik kunst maken die iets betekent, dan moet het iets zijn dat ik alleen kan maken. Het moet uit mijzelf komen. Dat lukt alleen wanneer het stil genoeg is om me heen, zodat ik de kans heb om naar binnen te gaan. Daarnaast geldt voor alles: oefening baart kunst. Je kunt alleen beter worden als je iets vaak doet. Ik probeer elke dag tussendoor een moment te vinden om even iets voor mezelf te doen, of het nu tekenen, schrijven of schilderen is. Gewoon doorgaan, is mijn motto."

Je hebt boeken geschreven over yoga en meditatie. Zijn beide onderdeel van je leven?

"Creativiteit, yoga en meditatie zijn met elkaar verbonden. Het is een manier om te ontspannen en het geeft me de mogelijkheid om in contact met mijn gevoelens te zijn. Ik mediteer 's ochtends en 's avonds; de ene keer vijf minuten en dan weer twintig. Hoe het uitkomt. Daarnaast mediteer ik overdag, vaak tussen de verschillende opdrachten door, heel kort. Het geeft me de kans om iets af te sluiten en fris met het volgende onderwerp aan de slag te gaan. Het maakt mijn hoofd leeg, het geeft me de kans om om te gaan met stress en drukte en daarom is het onmisbaar voor mijn creativiteit."

Mediteren is nogal lastig voor een beginner. Heb je tips?

"Het is belangrijk niet teveel in één keer te willen. Begin met 5 minuten en bouw dat uit. Accepteer dat er geluiden zijn die je kunnen afleiden, evenals gedachten. Het belangrijkste is dat je er niets mee hoeft te doen. En als je even afgeleid bent, ga dan terug naar je ademhaling. Probeer je daar op te focussen."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Jan de bloemist. Ik wil hem vragen: wat vind je het leukste of mooiste aan Duivendrecht? Bij Duivendrecht denken mensen vaak aan de minder mooie gedeelten, men vindt het dorp een beetje suf. Terwijl er ook zoveel moois is. Mondriaan schilderde bijvoorbeeld de Duivendrechtse boerderijen – die schilderijen hangen nu in de USA. Dat is Duivendrecht ook."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie