Harm Mink zorgt er samen met andere vrijwilligers voor dat het complex van TCO er keurig bij ligt.
Harm Mink zorgt er samen met andere vrijwilligers voor dat het complex van TCO er keurig bij ligt. Naomi Heidinga

Harm Mink is Chef technische zaken bij TCO

9 oktober 2019 om 11:30 Mensen

OUDERKERK Harm Mink is bestuurslid bij Tennisclub Ouderkerk (TCO) en regelt de technische zaken. Van het kantinemeubilair tot de riolering: hij is verantwoordelijk zo'n beetje alles. Naast zijn taken als vrijwilliger, mag hij ook graag zelf een balletje slaan, minstens twee keer in de week.

Naomi Heidinga

Voor hij klaar is voor het interview moeten er eerst wat dingen worden rechtgezet. In een eerdere editie van het Kettinggesprek werd gesteld dat de bardiensten bij TCO kunnen worden afgekocht door mensen. "Maar dat is niet zo. Ieder lid van achttien jaar of ouder is verplicht om in ieder geval één keer per jaar een bardienst te draaien van vier uur. Voor het begin van het seizoen, in april, kunnen onze leden aangeven wanneer ze kunnen. Vervolgens worden ze ingepland. Wanneer mensen niet komen opdagen, hebben ze een probleem. Dan volgt een boete. Iedereen draait daarom gewoon zijn bardienst."

Nu dat uit de weg is, kunnen we verder. Vorige kandidaat Marten van Walbeek is benieuwd waarom Harm zich al jaren inzet voor de club.

"Ik deed al wat dingen voor TCO voor ik met pensioen ging. Toen ik stopte met werken, wisten ze me direct te vinden. Ze stonden met z'n drieën op de stoep om te vragen of ik bestuurslid wilde worden. Voor de vorm heb ik bedenktijd gevraagd, veertien dagen. Daarna heb ik ja gezegd: ik kan namelijk niet stilzitten."

Wat kenmerkt TCO?

"We hebben een hele leuke vereniging, met actieve leden en een heel enthousiast bestuur. In totaal zijn het er 1072, waarvan 347 jeugdleden, waar heel veel voor georganiseerd wordt. Dat zijn er nogal wat voor zo'n klein dorp. We doen van alles. Er zijn regelmatig toernooien en daarnaast is er de competitie. Een van de hoogtepunten van het jaar is Culinair Open. Kenmerkend voor TCO is ook het groot aantal vrijwilligers dat zich inzet. Bijvoorbeeld in de verschillende commissies, onder meer voor wedstrijden en toernooien. Elke dag zijn er vrijwilligers met sleuteldienst: mensen die voor de eerste bardienst of aan het einde van de dag de bar komen open of afsluiten. En op dinsdag wordt er geklust door de klussengroep. We zijn met z'n achten en doen van alles aan het terrein: van groenonderhoud en netten vervangen tot sloten uitbaggeren. Dat gaat niet alleen om het klussen, het is voor ons ook een soort Keek op de Week. Het Ouderkerkse nieuws wordt doorgenomen, we zijn allemaal Ouderkerkers. Voor het onderhoud van de banen hebben we een groundsman in dienst. Hij is hier een aantal dagen per week en houdt de banen in topconditie. We hebben er een hele goeie aan."

Waar richten jullie je op als club, prestatie of recreatie?

"TCO is gericht op recreatie. Gezelligheid is belangrijk. Natuurlijk kun je als speler op sportief gebied je ontwikkelen, maar het clubgevoel staat bovenaan. Een mooi voorbeeld is de tossavond, elke woensdag. Als je geen tennispartner hebt, kun je meedoen aan de toss. Zo speel je een hele avond met verschillende mensen en leer je anderen kennen."

Jullie zijn als club behoorlijk zelfredzaam?

"We zijn een heel gezonde club. Alles wat je hier ziet is aan vrijwilligers te danken, tot aan de laatste grasspriet. De gemeente heeft alleen de grond ter beschikking gesteld, die huren we. Maar de rest is door de club gedaan." Hij wijst naar de aanbouw. "Samen met de klussengroep hebben we diverse uitbreidingen aan het clubhuis gemaakt. We denken ook aan het milieu: op het dak liggen zonnepanelen, er komt straks dubbelglas. En ik ben bezig met ledverlichting. Daar hebben we al wat subsidie voor gekregen."

Dat klinkt als een boel regelwerk en veel verantwoordelijkheid. Heb je daar weleens slapeloze nachten van?

"Nee, al zou het kunnen wanneer dingen niet gaan zoals ik zou willen. Ik ben vrij eigenwijs. Dat krijg ik niet alleen hier te horen.. Toen ik als erelid werd benoemd, ging zelfs de voorzitter daarop in tijdens zijn speech. Het regelwerk is me niet vreemd, ik ben projectleider utiliteitsbouw geweest. Daar moest ik ook van alles regelen."

Heb je altijd getennist?

"Nee, ik heb tot rond mijn vijftigste gevoetbald en een periode gebadmintond. Toen was ik het voetbal zat en wilde ik wat anders. Met mijn vriend Guus, die op veel te jonge leeftijd is overleden, ben ik lid geworden van TCO. Mijn tennis lijkt nergens op, maar dat maakt niet uit."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Ton Geijssel, hij doet zo'n beetje hetzelfde als ik, maar dan voor SV Ouderkerk. Ons sportpark ziet er al goed uit, we krijgen er regelmatig complimenten over van tegenstanders. Als ik bij SV Ouderkerk kom, ziet het er daar ook altijd heel verzorgd uit. Ik vraag me af hoe ze dat voor elkaar krijgen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie