
Het bloemenvak zit Jan zo'n beetje in het bloed
16 oktober 2019 om 11:30 MensenDUIVENDRECHT Jan Ruigrok Van de Werve is de man achter Jan Business Bloemen. Dagelijks maakt hij de mooiste boeketten voor bedrijven en particulieren. Het vak zit hem feitelijk in het bloed: hij treedt in zijn vaders voetsporen. Hetzelfde geldt voor zijn vader: zijn wieg stond op de plek waar nu de Keukenhof is.
Naomi Heidinga
Vorige kandidaat Fidessa Docters Van Leeuwen wil van hem weten: wat vind je de mooiste of leukste plek van Duivendrecht?
De eerste dagen van de maand is het druk voor de bloemist. Op vrijdagmiddag zijn de meeste bloemen op. "Vanochtend stond de winkel vol." Voor we beginnen met het interview, moet hij nog twee boeketten af maken. Ondertussen worden boeketten opgehaald om te worden bezorgd, en er zijn klanten in de winkel. Het is een gezellige boel.
Over de vraag van Fidessa moet hij even nadenken. Zijn winkel natuurlijk. En daarnaast De Toekomst. Hij is een echte Ajaxied. "Ik ben opgegroeid in Betondorp." Over de beste Ajaxspeler aller tijden hoeft hij daarom niet lang na te denken. "Johan Cruijff." Ze zijn groot geworden in dezelfde buurt. Nu gaat hij naar het stadion om Tadic, Ziyech en Huntelaar te zien spelen. "Ik ga met mijn zoon naar de thuiswedstrijden, we hebben een seizoenkaart. In ons vak zitten allemaal mensen uit Duivendrecht en Diemen. Een aantal jaar geleden, toen Frank de Boer hoofdtrainer was, zag het spel er niet uit. Wat doe ik hier, vroeg me ik weleens af. Sinds drie jaar is dat veranderd. We spelen weer sprankelend voetbal. De verandering is ingezet met trainer Peter Bosz en sindsdien is het voetbal verbeterd. We doen het goed in Europa, misschien kunnen we dit jaar weer ver komen."
Hoe lang heb je al een winkel in Duivendrecht?
"Al jaren. In het begin had ik een wagen, en reed ik door het dorp om aan huis bloemen te verkopen. Net als een rijdende supermarkt. Dat heb ik een aantal jaar gedaan, tot ik mijn eerste zaak kreeg. Die zat verderop, in de Rijksstraatweg. In deze zaak zit ik nu al twintig jaar."
Huis-aan-huisverkoop klinkt gezellig. Waarom gebeurt dat nu niet meer?
"Dat zou nu niet meer werken. Destijds waren er meer mensen thuis. Nu werkt zowel de man als de vrouw. Een winkel was daarom een verstandige keuze."
Zijn er naast het bestellen via internet meer dingen veranderd?
"Voorheen kochten mensen op vrijdag of zaterdag een bosje bloemen voor zichzelf. Dat vonden ze gezellig staan, voor als ze het huis hadden schoongemaakt. Tegenwoordig zijn bloemen een luxe artikel, worden ze veelal cadeau gedaan. Ik verkoop vrijwel alleen boeketten, een bosje rozen halen mensen eerder bij de supermarkt."
Wat vind je het leukst van je werk?
"Creatief bezig zijn. Ik vind het leukste wanneer ik zelf een boeket in elkaar mag flansten. Dan heb ik de vrije hand."
Ik zie allemaal boeketten van Topbloemen staan..
"Daar werken we mee samen. Mensen kunnen via de website boeketten bestellen, en vervolgens worden de bestellingen over verschillende bloemisterijen verdeeld. Wij verzorgen de boeketten in de regio Duivendrecht, Diemen en Amsterdam-Oost. Deze samenwerking biedt een aantal voordelen. Het geeft ons onder meer de kans om elke dag verse bloemen in te kopen en verkopen."
En nadelen?
"Het vraagt minder creativiteit, omdat we voorbeeldboeketten namaken. Daarnaast moeten we over elke bestelling provisie betalen."
Waar ben je trots op?
"Als ik een mooi boeket maak; het kantoor van Endemol binnenstap met bloemen en wanneer het lukt om een order voor een groot aantal boeketten op tijd af te krijgen, terwijl je dacht dat het niet zou lukken.."
Je komt blijmoedig over. Ben je zo'n positief mens?
"Ja, ik denk het wel. Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk. Al kan het ook weleens tegenzitten. Als er iets misgaat, gaat vaak alles verkeerd. Dan sta je met bloemen in de file, is de klant niet op tijd beneden om een boeket in ontvangst te nemen. Dat stapelt zich op."
Is er genoeg tijd voor ontspanning?
"De dagen zijn lang. Ik begin om 6 uur op veiling om bloemen te halen. En dan is het zo maar weer zeven of acht uur 's avonds. Ik vraag me geregeld af waar de tijd is gebleven. Dus eigenlijk niet, dagen zouden best wat langer mogen duren!"
Je achternaam - Ruigrok Van de Werve- valt op. Zit daar een verhaal achter?
"Mijn familie was van adel. Het is geen rijke tak, helaas. Ze hadden een landgoed op de plek waar de Keukenhof nu staat. We hebben ook een familiewapen. Daarin zit veel groen. Jammer, want zou er vooral veel rood in staan, dan zou dat duiden op rijkdom. Groen staat voor grondbezit."
Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?
"Nico Lotgenoten, van Eetcafé Lotgenoten aan de Rijksstraatweg. Ik wil hem vragen: wat is je specialiteit in de keuken?"