Genieten op het balkon van het uitzicht over de Ronde Hoep.
Genieten op het balkon van het uitzicht over de Ronde Hoep. Naomi Heidinga

Kees Bosman zet zich in voor Ouderkerk

6 november 2019 om 11:30 Mensen

OUDERKERK Penningmeester van sv Ouderkerk, actief voor de Lions, ijsclub en de wielerronde van Ouderkerk en drijvende kracht achter het tot stand komen van de skeelerbaan bij de Ouderkerkerplas: Kees Bosman. Ton Geijsel wil van hem weten: waarom deze toewijding?

Naomi Heidinga

Het uitzicht vanuit zijn woning is prachtig: hij kijkt uit over de Ronde Hoep. Het is helder weer, de toren van Nes is goed te zien. Met wat voorbijdrijvende wolken is het net een schilderij, helemaal wanneer de koeien in optocht de wei in lopen. Je kunt er uren naar blijven kijken. "Mijn vrouw en ik maken regelmatig foto's. Ik wil ooit nog eens een serie foto's van het landschap tijdens de verschillende seizoenen hebben."

Voor welke organisaties zet je je in?

"Ik ben penningmeester bij sv Ouderkerk, zit in de goede doelencommissie van de Lions, help bij het regelen van de vergunningen voor de wielerronde. Daarnaast heb ik me ingezet voor de skeelerbaan bij de Ouderkerkerplas en de wielerronde rond het IJsselmeer."

Waarom deze toewijding?

"Ik vind dat we met z'n allen moeten proberen om de gemeenschap van Ouderkerk mooier te maken. Vrijwilligerswerk hoort daarbij. Dankzij vrijwilligers kan het verenigingsleven doorgaan, evenals evenementen. Daarmee wordt de sociale samenhang bevorderd, en de betrokkenheid van inwoners bij het dorp en elkaar. Mensen kunnen zo genieten van sport, hun passie beoefenen en het is goed voor het sociale leven. Bij clubs, verenigingen en tijdens evenementen leer je mensen kennen, maak je vrienden. Die vriendschappen gaan soms een leven lang mee."

Wat doet de goede doelencommissie van de Lions?

"We zamelen op verschillende manieren geld in, bijvoorbeeld met champagneverkoop en bridgedrive. Dat geld is bestemd voor goede doelen in Ouderkerk. We geven elk jaar geld aan de Zonnebloem voor uitjes met ouderen-, sponsoren een lunch voor alleenstaanden, ondersteunen de voedselbank en hebben een speelgoedfonds. Daarmee worden voor Sinterklaas en kerst cadeautjes gekocht, bestemd voor kinderen van ouders die het financieel niet zo ruim hebben We ondersteunen ook verenigingen als zij zelf onvoldoende middelen hebben voor investeringen.

Je bent voorzitter geweest bij sv Ouderkerk?

"Vanaf 2008 kwam ik in het bestuur. Destijds was er een algemeen bestuur ingesteld, waar de gehele vereniging onder viel. Naast voetbal was dat ook korfbal. Voor de voetbalafdeling was er een aparte commissie. Ik ben een tijdje voorzitter geweest van het algemeen bestuur. Toen de korfbal stopte omdat er te weinig animo voor was, kwam er een nieuwe structuur. Mijn rol van voorzitter zou daarmee veranderen, ik zou voorzitter van het voetbalbestuur worden. Dat zag ik niet zitten. Omdat er destijds een vacature was van penningmeester, heb ik me daarvoor aangemeld."

Waarom wilde je geen voorzitter worden?

"Dan zou ik er middenin zitten, terwijl ik liever wat afstand tot de organisatie bewaar. Zo zit ik in elkaar – ik houd graag het overzicht. Ook al heb ik veel dingen gedaan die wel inhoudelijk waren, en ga ik als penningmeester wel degelijk de diepte in, toch sta ik er liever wat verder af. Bij het organiseren van bijvoorbeeld een wielerronde houd ik me niet bezig met het organiseren van de wedstrijd zelf, maar kijk ik vooral naar de voorwaarden die nodig zijn voor het houden van een dergelijk evenement. Ik ben wel van het plannen maken, maar zit daarvoor de meeste tijd achter de laptop."

Is sv Ouderkerk financieel gezond?

"De club staat er goed voor. Het is altijd een solide vereniging geweest. Na een aantal grote uitgaven in het verleden – denk aan het kunstgras op het hoofdvelden uitbreiding van het aantal kleedkamers– doen we het nu op eigen kracht. Daarbij hebben we de laagste contributie in de omgeving. Dat is ook onze doelstelling: we willen de drempel om lid te worden van onze vereniging zo laag mogelijk maken. Zodat ieder kind kan sporten. Dat is mede mogelijk dankzij onze sponsoren: een groot aantal Ouderkerkse bedrijven en ING."

Maar geld is niet het belangrijkste..

"Nee zeker niet, vrijwilligers zijn ook heel belangrijk misschien wel het belangrijkste. Je ziet alleen dat de maatschappij verandert. Mensen hebben geen tijd meer voor vrijwilligerswerk of zien zich meer als klant. Bij een sportschool ben je klant, maar een vereniging maak je samen. We kunnen bij de club vrijwilligers goed gebruiken. Bijvoorbeeld voor de bar of keukendienst, of mensen die gasten ontvangen. Als we uit spelen verwachten wij ook goed opgevangen te worden, maar het is voor ons heel lastig om dit bij onszelf voor elkaar te krijgen. Als meer mensen zich aanmelden, is de last beter te verdelen."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Beja Boterman en Tiba Spaapen. Zij hebben op latere leeftijd een carrièreswitch gemaakt en een eigen onderneming opgezet. Normaliter denk je bij start-ups aan jongere mensen. Ik wil ze vragen: waar hebben jullie de kracht, energie en het doorzettingsvermogen vandaan gehaald om voor jullie zelf te beginnen?"

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie