Jan met zijn panoramacamera. Hij is met recht een niche-fotograaf.
Jan met zijn panoramacamera. Hij is met recht een niche-fotograaf. Naomi Heidinga

Kettinggesprek: Jan van der Woning is panoramafotograaf

24 december 2019 om 11:30 Mensen

DUIVENDRECHT Jan van der Woning maakte in de jaren negentig de overstap naar de panoramafotografie, een niche binnen de fotografie. Als fotograaf kwam hij terecht op bijzondere plekken, waar hij de natuur en het resultaat van menselijk handelen in beeld bracht.

Naomi Heidinga

Zijn vrouw, Josina den Burger, vraagt hem: Wat was de meest zware opdracht die hebt moeten doen? Maar eerst vertelt hij over zijn keuze voor de panoramafotografie.

"Het idee om iets met 360 fotografie te gaan doen kwam door beelden die ik zag van Mars. Na de landing van de Marsrover waren er 360 graden beelden gemaakt. Dankzij die beelden kon je rond kijken op een onbekende planeet. Fascinerend. Dat zou op aarde ook kunnen, dacht ik. Een paar maanden later bezocht ik Photokina, een enorme film- en fotografiebeurs in Duitsland. Daar heb ik mijn eerste 360 graden camera gekocht. Een hele investering. Dat was nog in de tijd van film, de opkomst van de digitale camera kwam later pas. Met die camera kon ik binnen drie seconden één panoramabeeld maken."

Was er interesse voor panoramafotografie?

"Eigenlijk was ik mijn tijd wat te ver vooruit. Het internet kwam net op, en kijkers naar die 360 graden beelden moesten geduld hebben. Want destijds had je nog inbelverbindingen en het duurde lang voor een 360 graden foto gedownload was. En het waren geen goedkope foto's, dus een beperkt aantal klanten koos voor dergelijke beelden."

Hoe is dat nu?

"Mede dankzij Google Street View is er nu meer belangstelling voor 360 graden toers. Ik mag die als Google gecertificeerde fotograaf maken voor bedrijven, zodat zij een virtuele rondgang door hun bedrijf op Google Maps, Street View en social media hebben."

Voor wie maak je deze foto's nog meer?

"Dat doe ik zowel in opdracht als voor aan de muur, als kunst." In de woonkamer hangt een voorbeeld: een panoramabeeld van Amsterdam. "Ik maak foto's voor bedrijven en organisaties en daarnaast verkoop ik foto's. Onder meer op de Rembrandt Art Market op het het Rembrandtplein, die mijn vrouw en ik voor een aantal andere kunstenaars van maart tot oktober elke zondag organiseren. Ik heb op verschillende plaatsen mijn werk geëxposeerd, waaronder in Panorama Mesdag. Daar hing een werk van vier meter hoog en vierentwintig meter lang, geweldig om er zo binnen in te kunnen lopen en rond te kijken. Daarnaast heb ik foto's gemaakt voor onder meer het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace en het magazine People Planet Profit. Voor de laatste vooral foto's van duurzaamheidsinitiatieven."

En waar ben je voor het WNF geweest?

"Ik heb foto's gemaakt van de Orang-oetans en de illegale houtkap in Borneo in de herbebossing en chimpansees in Uganda. Dat waren de zwaarste reportages. Door de hitte lopen, met een zware bepakking. Mijn apparatuur weegt zo'n 20 kilo. Ik kan me nog goed herinneren hoe het was, om met mijn spullen door de jungle te lopen. Dat was fysiek heel zwaar. Waarom doe ik dit, gaat er op zo'n moment door je heen."

Je hebt ook een reportage gemaakt van dronken bossen, wat zijn dat?

"Dat zijn bossen in gebieden waar de permafrost smelt. Permafrost is in feite bevroren grond, maar hier en daar zitten grote bellen water in de bodem. Als die grond smelt, zakt alles daarboven in elkaar. De bomen gaan dan scheef staan, alsof ze dronken zijn. Ik ben daar 13 jaar geleden geweest en zag met eigen ogen de gevolgen van klimaatverandering, net als op Antarctica waar ik ook ben geweest en heb gefotografeerd. Toen was er weinig interesse voor mijn beelden en wat ze vertelden, nu begint het bewustzijn dat we iets moeten doen gelukkig te komen. Maar wellicht is het al te laat."

Hoe bedoel je?

"Ik heb me door wetenschappers van het IPCC laten vertellen dat bij het smelten van de permafrost veel methaan vrijkomt. Dat geldt overigens ook voor het methaanhydraat dat in de oceaan zit. Methaan is een 25 maal krachtiger broeikasgas dan CO2. Als dat eenmaal vrijkomt, warmt de aarde sneller op en komt er nog meer methaangas vrij. Het is de vraag of we dat nog kunnen stoppen."

Hoe hebben dit soort ervaringen je leven beïnvloed?

"Ik ben er samen met mijn vrouw eigenlijk elke dag mee bezig, we proberen zoveel mogelijk ons steentje bij te dragen. Ik rijd al jaren maximaal honderd op de snelweg en we hadden als tweede in de wijk zonnepanelen. We scheiden ons afval en ik doe zoveel mogelijk op de fiets. Daarnaast geen onnodige dingen kopen. We hebben de vloer en zijmuur geïsoleerd. Ik voel me overigens wel gezegend dat ik al die dingen heb mogen zien en heb mogen kennismaken met bijvoorbeeld de Inuit. Met mijn foto's hoop ik anderen te inspireren."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Ilse Gotschalk, een buurvrouw. Ze is elk jaar druk in de weer met Burendag. Ik wil haar vragen: wat is nu het meest bijzondere project waarmee je bezig bent geweest?"

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie