Sjors Spronk bouwt samen met zijn vader open haarden.
Sjors Spronk bouwt samen met zijn vader open haarden. Naomi Heidinga

Kettinggesprek: Van grachtengordel tot Ibiza

5 februari 2020 om 11:30 Mensen

OUDERKERK Sjors Spronk verruilde de wereld van grote infrastructurele projecten, waar miljoenen in omgaan en grote teams aan werken, voor een plek in het familiebedrijf, Spronk Openhaarden. Samen met zijn vader en neef bouwt en restaureert hij open haarden in het luxe segment.

Nu zijn vader de pensioengerechtigde leeftijd nadert, wil hij graag een stapje terug doen. Maaike van den Busken vraagt zich af wat Sjors meebrengt in het bedrijf en hoe oud en jong elkaar aanvullen.

Waarom heb je voor deze carrière switch gekozen?

"Ik heb civiele techniek gestudeerd. Na mijn afstuderen heb ik een aantal jaar in de civiele techniek gewerkt. Ik was onder meer betrokken bij het project 'Stationsgebied Utrecht'. Een enorm project, waarbij onder meer de grootste ondergrondse fietsenstalling van Nederland is gerealiseerd. Toch haalde ik niet echt voldoening hieruit: fulltime werken op kantoor is niets voor mij. Mijn handen jeukten: het liefste wilde ik ook buiten aan de slag, op de bouw. Ik wilde wat anders. Op dat moment was mijn vader bezig met het zoeken naar opvolging voor het bedrijf. Voordat ik bij mijn vader ben gaan werken, heb ik eerst een lange reis gemaakt. Ik ben naar Azië en Australië geweest. Toen ik terugkwam, ben ik in het familiebedrijf gaan werken. Eerst in loondienst, maar inmiddels ben ik partner. Mijn moeder doet de administratie."

De vrijheid ervaren vond ik heel belangrijk. Het leert je op eigen benen te staan. Wat heb je van die reis geleerd?

"De vrijheid ervaren vond ik heel belangrijk. Het leert je op eigen benen te staan. Ik reisde alleen, maar merkte dat je snel genoeg vrienden maakt. Met een aantal heb ik nog steeds contact."

Hoe was het om na zo'n reis met je vader aan het werk te gaan?

"Dat ging eigenlijk vanzelf. De laatste maanden in Australië heb ik ook gewerkt. Niet alleen omdat ik geld nodig had, ik vond het ook fijn om weer een ritme te hebben. Daar hoefde ik dus niet meer aan te wennen. Vroeger, tijdens vakanties, werkte ik ook voor mijn vader. Ik kende het bedrijf dus al."

Wie zijn jullie klanten?

"We bouwen en restaureren open haarden, vaak voor het luxe segment. Denk aan de Amsterdamse grachtengordel, maar we hebben overal klussen. Zoals laatst in Friesland en ook komen we regelmatig in het buitenland, zoals Italië en op Ibiza. We plaatsen onder meer antieke haarden. Die haarden zijn al eeuwenoud en afkomstig uit Franse kastelen. Geen makkelijke klus; er is niets rechts aan die haarden, maar op dit vlak zijn we specialist."

Er staan jullie wel wat uitdagingen te wachten. In sommige gemeenten denken ze over een houtstookverbod. Hoe kijk je naar deze bedreigingen?

"Het gebruik van open haarden staat in sommige gemeenten ter discussie, dat klopt. Gelukkig zijn er alternatieven, waarbij de lucht voordat deze door de schoorsteen gaat, wordt gefilterd. Dat scheelt al heel veel. Een andere uitdaging is het dichtdraaien van de gaskraan. Er worden nu al hele wijken zonder gasaansluiting aangelegd. Een gashaard is dan alleen mogelijk, wanneer de klant voor een haard op propaangas kiest. Dus met flessen in de tuin. Elektrische haarden zijn een alternatief, al ben ik daar nu nog niet zo van gecharmeerd. Een vlam van een gas- of open haard is toch anders dan een elektrisch vlammetje. Maar de ontwikkelingen staan niet stil, in de toekomst zal het mooier worden. Of kan de rooklucht nog beter worden afgevangen. Ik maak me niet zo'n zorgen: wanneer de open haard niet meer mag, zal deze moeten worden omgebouwd of er moet een elektrische voor in de plaats komen. De laatste kan ook in een appartement worden geplaatst: er is immers geen schoorsteen nodig. Dat betekent werk voor ons."

Het gebruik van open haarden staat in sommige gemeenten ter discussie, gelukkig zijn er alternatieven.Wat breng je mee in het bedrijf?

"Indien gewenst kan ik een ontwerp maken voor klanten, al komt dat niet zo vaak voor. Vooral belangrijk is dat ik de administratie geheel gedigitaliseerd heb. Voorheen ging mijn moeder met de map onder de arm naar de boekhouder, nu hoeft dat niet meer."

Wat heb je geleerd van je vader?

"Mijn vader is in 1997 met zijn eigen bedrijf begonnen. Hij kwam uit de branche, maar om zijn vorige werkgever niet in de weg te zitten, heeft hij gekozen voor een ander specialisme. Om meerdere redenen een goede keuze: we zijn nu een specialist op dit vlak. Daarnaast laat mijn vader zich niet uit het veld slaan. Een antieke haard inbouwen is niet makkelijk. Als ik er niet uitkom en het even niet meer weet, gaat mijn vader aan de slag. Hij probeert het gewoon. Zo lukt het uiteindelijk toch."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

"Priscilla Koster, mijn nicht. Ze heeft een tijdje geleden een switch gemaakt in haar leven: ze is veel gezonder gaan leven, is onder meer veganist geworden. Ik heb veel respect daarvoor. Vaak nemen mensen zich iets voor en na een tijdje verwatert dat weer. Zo niet bij Priscilla. Ik wil daarom graag weten: hoe heb je die switch gemaakt en wat is je geheim, hoe houd je dat vol?"

Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie