De kunstenaar, waarvan de naam onbekend, zat langs de Amstel om binnen een dag een schilderij te maken.
De kunstenaar, waarvan de naam onbekend, zat langs de Amstel om binnen een dag een schilderij te maken. Rieneke Kroese

Kunst langs de Amstel: ‘Eind van de dag is het af’

24 maart 2021 om 09:30 Mensen

OUDERKERK Rieneke Kroese is veel op pad in en rondom haar woonplaats. Zo kwam zij recent ook deze kunstenaar tegen langs de Amstel richting Ouderkerk. Rieneke vertelt over deze bijzondere ontmoeting.

“Langs de Amstel richting Ouderkerk trof ik afgelopen vrijdag deze kunstenaar. Ik vroeg of ik van hem een foto mocht maken. Prima, zei die. Ik plakte er meteen een vraag tegenaan, of hij het goed vond dat ik het naar een krantje mocht sturen. Hij bevestigde mijn vraag met een direct antwoord die geen antwoord van mij behoefde. ‘Voor het plaatselijke krantje zeker?!’”

“Voor het gevoel moest ik wel met de eerste vraag beginnen. Ik fietste per slot van rekening er speciaal voor terug. Vraag 2: ‘Bent u een professionele kunstenaar of een amateur’. Hij keek beledigd naar mij op, en zei: ‘Ik vind dat altijd zo’n rare vraag! Dat vraagt iedereen. ‘Och, je! Ik dacht. Wat heb ik nu aan mijn fiets hangen. Vervolgens zei hij. ‘Er zijn kunstenaars die professioneel zijn maar er zijn erbij die er niks van bakken. ‘Zoiets van, kun je het niet zien dan? Ik begreep hem en maakte de zin voor hem af. ‘En… amateurs die het echt geweldig doen die geen prof zijn. En andersom.’ Hij had zeker een ding. Laat ik het er maar op houden dat ik met een semi prof te maken had. Ik ging alsnog aan zet. 

“Sowieso moet het vooral iemands passie zijn.’ En… ‘ Het weer van vandaag nodigde u vast en zeker uit.’ Dat beaamde hij. Vraag 3: Ik gooide het balletje wat hoger op. ‘Bent u bekend?’ Zonder twijfel antwoordde hij. ‘Jazeker! Redelijk bekend.’ Mijn intentie was goed dus ik bedacht een nog brutalere vraag. Alleen stelde ik hem niet. Ik wilde bijna naar zijn naam vragen. Iets zei mij dat het iets te brutaal was. Ook om hem misschien niet teleur te stellen. Met… Uh… Nog nooit van gehoord. Of.. Ik heb u nog nooit gezien. Het ging mij uiteindelijk alleen om dit zonnige plaatje. Al hebben de brutalen de halve wereld. Ik was het niet.” 

“Wel vertelde ik hem ook regelmatig iets op doek te maken. Maar ik durfde het woord kunst niet uit te spreken. Voor het geval ik de vraag zou krijgen. Wat verstaat u onder kunst? Ook niet, dat ik een amateur of hobbyist ben. Wel, dat ik dagen, nee, vaak weken bezig was om mijn doek te klaren. ‘O, nee.’ zei hij. ‘Ik doe er niet langer over dan één dag.’ Ik stond schaakmat. ‘Eind van de dag is het af’. ‘Oh, okay!’

“Ik heb op mijn beurt verzaakt te zeggen dat ik dit werk in een dag knap vind. Echt knap! Of… Ik doe u dat echt niet na. Of.. Datgene u maakt heeft u zo eigen gemaakt dat u daarom er maar een dag over doet. Ik onderging het. Hij werkte ook snel, zag ik. Vervolgens zei ik dat ik totaal ander werk maak op doek. Onder andere met teksten uit de krant. Ik schilder, scheur, teken en plak dingen op doek. Kinderlijk misschien. Maar dat vertelde ik hem niet. Ook niet dat ik onlangs in een krant las dat iemand woordkunst maakte, ik voor het eerst mijn werk, sommige dan, ineens kon gaan benoemen. Wat maakt u. Woordkunst! Dat klinkt leuker dan, ‘Ach, ik doe maar wat..’ Maar in een dag! Nee.

‘Tja! Zei die.‘ Dan begrijp ik waarom u er dagen over doet.’ Ik doe hier echt niet langer over‘. En herhaalde. ‘Een dag. Meer tijd besteed ik er niet aan.’ Op het moment ik een foto probeerde te maken zag ik hem ietwat glimlachen. Voelde hij zich gevlijd misschien? ‘Geen garantie dat het geplaatst wordt.‘ zei ik. Al gaat het om een beetje aandacht weg te kunnen geven. ‘U heeft in ieder geval een mooie dag uitgezocht.” Ondertussen hield hij zijn arm gestrekt voor zich uit om met een potlood’ twee vissende mannen’, die verderop aan de waterkant onder een giga oversized groene paraplu zaten, te meten. Zodat hij alles in de juiste proporties op doek kon produceren. Ik zag een gepassioneerd iemand met absoluut veel talent. Maar zijn antwoord bleef uit. Prof of niet. Hij kon er wel wat van.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie