Klazien Berndsen-van Rijn kan een voorbeeld zijn hoe je fit en gezond oud kunt worden.
Klazien Berndsen-van Rijn kan een voorbeeld zijn hoe je fit en gezond oud kunt worden. Ike de Liefde

Klazien Berndsen-van Rijn viert 90ste verjaardag

19 oktober 2021 om 09:00 Mensen

OUDERKERK Klazien Berndsen-van Rijn uit Ouderkerk viert vandaag, dinsdag 19 oktober, haar 90ste verjaardag. Niet iedere jarige krijgt een artikel in de krant, maar voor deze opmerkelijke dame maakt de redactie graag een uitzondering. 

EEN VOORBEELD Ike de Liefde, een bekende van haar, legt uit waarom zij het verdient om in het zonnetje gezet te worden. “Ik denk dat zij voor veel mensen een voorbeeld kan zijn hoe je fit en gezond oud kunt worden. Haar wil om te leven, om door te gaan, ook wanneer het leven haar niet toelachte, is een voorbeeld voor mij. Ze kende verdriet door het overlijden van haar twee zussen en zeven broers. Het overlijden van haar man na 52 jaar huwelijk heeft haar niet belet om snel weer onder de mensen te komen. Ze pakte altijd weer de draad op. Ze kan genieten van wat er is.”

Klazien Berndsen-van Rijn werd op 19 oktober 1931 geboren in Nes aan de Amstel. Ze was gehuwd (52 jaar) met Johan, die overleden is op 14 augustus 2010. Sinds haar huwelijk in 1957 woont ze in Ouderkerk. Ze heeft twee dochters en een zoon. Twee kleinkinderen en een achterkleinkind. En het tweede is op komst. De Liefde: “Mevrouw Berndsen maakt al 41 jaar deel uit van ons gezin. Ze was er altijd voor ons. Het leven van Klazien, voor ons oma Berndje, staat 90 jaar in het teken van werk, sport en vrijwilligerswerk.” Het is een behoorlijke staat van dienst.

WERK “Ze deed huishoudelijk werk bij diverse gezinnen, vier dagen per week, tot haar 87ste streek ze nog onze was.”, zegt De Liefde.

SPORT Ze deed aan handbal bij NEA, fietsen, zwemmen, iedere ochtend om 7 uur in het Amstelbad, schaatsen tot in de 80, toen de ijsbaan open was. De laatste 2 jaar alleen nog bejaardengymnastiek. Sinds kort mag ze niet meer fietsen van haar kinderen, nadat ze gevallen is over een hond.

VRIJWILLIGERSWERK Ze maakte jarenlang de kantine en kleedkamers schoon bij NEA handbal en voetbal. Daar deed ze ook wekelijkse bardiensten. Ze hielp mee met NEA blaadjes vouwen tot enkele jaren geleden. Bij het Amstelbad draaide ze kassadiensten.  

HOBBIES Daarnaast hield ze nog tijd over voor hobbies ook. De Liefde: “Kinderkleding naaien, truien, sjaals, sokken en wanten breien. Onze hele familie draagt wel iets. Nu breidt ze nog kleine geitenwollen sokjes voor het komende achterkleinkind. Artrose in haar handen maakt breien pijnlijk. Toch doet ze het, ze heeft dat voor alle kinderen om zich heen gedaan, dus ook voor dat kleintje. Twee maanden geleden hadden we het over haar leven als oudste in een gezin van elf kinderen. Ze vindt het jammer dat ze met 14 jaar van school af moest. Ze had graag door willen leren. Ze was hard nodig als oudste dochter in het drukke gezin van vier meisjes en zeven jongens.”

MEDAILLES “Ik hoor en zie een sterk en flink meisje voor me, dat nooit klaagt, geleerd heeft om voor anderen te zorgen. Een paar weken geleden toverde ze met ingehouden trots een oud sigarendoosje tevoorschijn vol met medailles. Ineens zag ik daar de sportvrouw, de doorzetter. Medailles, verdiend met 40 en 50 kilometer fietsen, schaatsen minimaal 30 tot 50 kilometer, handbal kampioen. Scheidsrechterdiploma handbal. Van mijn generatie ken ik niet veel vrouwen die dit hebben volbracht.”

BLIJVEN BEWEGEN Bewegen is voor iedereen belangrijk. “Zij laat zien, dat je met bewegen (en blijven bewegen), ook al had ze een scheurtje in haar heup, of twee keer een nieuwe knie, jezelf op kunt peppen. Nog steeds heeft ze twee trappers onder de tafel waarmee ze haar beenspieren traint. Iedere dag doet ze ochtendgymnastiek, ze wil zelf boodschappen doen, haar eigen eten koken, af en toe een kopje koffie drinken bij een vriendin.”

SOCIALE CONTACTEN “Het is een vrouw die haar hele leven voor anderen klaar heeft gestaan. Ze heeft veel vriendinnen;  vriendschappen die ze actief onderhoudt. Ze gaat graag uit eten. Op haar verjaardag zitten er minimaal twaalf grijze koppies. Voor haar 90ste heeft ze een zaal gehuurd om deze heuglijke mijlpaal te vieren met haar familie en vrienden.”

Medailles Klazien Berndsen
Medailles Klazien Berndsen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie