Andere tijden: ‘Charles de Wolff was onze redder’

8 nov, 11:50 Mensen
Naomi Heidinga
Juraj Illés uit Ouderkerk is te zien in 'Andere Tijden', op 10 november.
Juraj Illés uit Ouderkerk is te zien in 'Andere Tijden', op 10 november.

OUDERKERK In ‘Andere Tijden’ op NPO2  wordt woensdag 10 november het verhaal verteld van Charles de Wolff, een Nederlandse dirigent die in 2011 overleed. Hij was de drijvende kracht achter het naar Nederland halen van klassiek geschoolde musici uit het Oostblok. De musici kwamen in de jaren zestig naar Nederland om hier bij orkesten aan het werk te gaan. Eén van hen is Juraj Illés, een violist. Hij is inmiddels 85 jaar oud, en werkte voor diverse orkesten in Nederland. Hij woont al jaren in Ouderkerk.

OOSTBLOK In de uitzending van Andere Tijden wordt een stukje onbekende geschiedenis vertelt. Ditmaal over dirigent Charles de Wolff en de muzikanten die vanuit het Oostblok, met name uit Tsjechoslowakije, naar Nederland kwamen. “In de jaren zestig had elke provincie een orkest,” aldus Juraj. Deze orkesten zaten te springen om goede musici. In Nederland waren die niet beschikbaar, maar in het Oostblok wel. Juraj was een van de violisten die naar Nederland kwam. Hij komt uit een muzikantenfamilie, groeide op in Kosice. De stad maakte  tot 1918 deel uit van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. “Kosice was ongeveer duizend jaar Hongaars. Eigenlijk ben ik een Hongaar. Na de Eerste Wereldoorlog waren we opeens onderd..

PREMIUM
Afbeelding
Overig 6 uur geleden Kettinggesprek Carla Distelbrink: ‘Dit voelt als verrijking van mijn leven’
PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu 1 aug, 14:01 Droogte leidt niet tot drinkwatertekort in Amstelland
PREMIUM
Afbeelding
Mensen 24 jul, 09:00 Kettinggesprek Ingomar Klaui: ‘Ik ben enorm trots dat het is gelukt’
PREMIUM
Afbeelding
Mensen 19 jul, 11:30 Kettinggesprek Willem Jansen: ‘Ik had graag nog een periode doorgegaan’
PREMIUM
Afbeelding
Politiek 13 jul, 09:00 Reserves Ouder-Amstel beneden peil
PREMIUM
Afbeelding
Maatschappelijk 9 jul, 11:30 Sommige sprookjes bestaan, andere sprookjes komen tot leven in een boek

Mis niks, lees alles van Ouder-Amstel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Ouder-Amstel en omliggende plaatsen met Weekblad voor Ouder-Amstel. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Weelblad voor Ouder-Amstel lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Ouder-Amstel.