Burgemeester Joyce Langenacker en decoranda Ann Demeester.
Burgemeester Joyce Langenacker en decoranda Ann Demeester. Gemeente Ouder-Amstel

Koninklijke onderscheiding voor Ann Demeester

Mensen

DUIVENDRECHT Burgemeester Joyce Langenacker heeft vrijdag 24 juni een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan Ann Demeester, inwoonster van Duivendrecht. Demeester ontving deze voor haar inzet voor de kunst- en cultuursector in Nederland. 

Demeester was onder meer directeur van de Stichting de Appel arts centre (2006-2014) en directeur van het Frans Hals Museum te Haarlem (2014-2022). Met passie en liefde voor de kunst wist zij in beide musea kunst op laagdrempelige wijze onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Zij heeft, bevlogen als zij is, transhistorisch presenteren toegepast in beide musea. Schilderijen van ouder meesters gingen de dialoog aan met kunstwerken uit andere tijden. Demeester is meester in verbinden en zoekt altijd de aansluiting tussen kunst en literatuur, filosofie, poëzie, wetenschap en maatschappelijke thema’s, met nationale en internationale musea, immer met het doel: kunst en cultuur onder de aandacht van een breed publiek brengen.

Sinds 2020 is Demeester bijzonder hoogleraar aan de Radboud universiteit van Nijmegen. Zij bekleedt daar de Anton van Duinkerkenleerstoel. Door haar rijke en inspirerende colleges heeft zij tientallen studenten verrijkt en aangespoord om transhistorisch onderzoek te doen. Verder zet zij zich belangeloos in voor de gehele culturele sector en in het bijzonder voor de beeldende kunst. Als woordvoerder en boegbeeld van de sector ging zij in gesprek met de politiek onder andere over bezuinigingen en de laatste twee jaar over de impact van de coronamaatregelen. Ze brengt via diverse radio- en tv-optredens het belang van kunst en cultuur onder de aandacht. Zo is zij regelmatig te zien als presentator van het programma Nu te Zien bij de AVRO/Tros en was zij vaste columnist bij het programma Buitenhof. Daarnaast treedt ze regelmatig op als gastspreker.

Joyce Langenacker: “Strijdvaardigheid voor de kunst en cultuur gaat hand in hand met jouw enorme passie en liefde voor de kunst en jouw drijfveer om die kunst laagdrempelig te maken voor een breed publiek. Het is het verbinden van kunst met literatuur, filosofie, poëzie, wetenschap en maatschappelijke thema’s en nationale en internationale musea wat jou vanaf dag één tot een bevlogen directeur maakte, van W139, de Appel arts centre en het Frans Hals Museum en tot een sprankelende spreekbuis voor de kunst- en cultuurwereld.”

advertentie
advertentie