
Ton Albers, kunstenaar met hart en ziel
25 juli 2023 om 19:00 MensenDUIVENDRECHT Op 31 juli is het 100 jaar geleden dat de kunstenaar Ton Albers werd geboren. Hij was zonder twijfel één van Nederlands allerbeste aquarellisten. Ton Albers en zijn vrouw Gonnie woonden 65 jaar in Duivendrecht. Sinds 1979 had hij zijn atelier in d’ Oude School in Duivendrecht; daarvoor aan de Molenkade. Ton overleed op 22 december 2017.
‘Ton Albers is onlosmakelijk verbonden met de cultuurhistorie van Ouder-Amstel’. Dat schreef burgemeester Joyce Langenacker eind 2019 bij de laatste exposities van zijn werk in Ouder-Amstel. Werk van hem is nu te zien in het Dorpshuis in Duivendrecht en binnenkort in Museum Amstelland.
DE KUNSTENAAR
Ton kwam ter wereld aan de Gelderse Kade in Amsterdam. Al van jongs af had hij belangstelling voor tekenen en schilderen. In de jaren ‘30 volgde hij een grafische opleiding aan het Kunstnijverheidsonderwijs (in 1967 Rietveld Academie). In 1946 ging hij aan het werk als etaleur, ontwerper en reclamechef in de levensmiddelensector. In 1948 trouwde hij met Geesje ‘Gon’ de Boer. Vanaf 1958 werkt hij als ontwerper in een eigen studio. Naast zijn werk bleef hij schilderen.
De omslag in zijn schilderloopbaan kwam, toen hij les nam bij Piet Landkroon. Landkroon gaf hem twaalf jaar les. In jaren ’70 kwakkelde Ton met zijn gezondheid. Hij stopte met ontwerpen en concentreerde zich op aquarelleren. Zijn onmisbare Gonnie zorgde ervoor dat hij zich helemaal kon wijden aan het schilderen. Ton Albers werd vooral geïnspireerd door Hollandse impressionisten als Hendrik Weissenbruch, Jacob Maris en Kees Verwey. Inmiddels past Ton Albers beslist in dit rijtje illustere voorgangers, al zou hij dat zelf nooit hebben durven zeggen. Want hij was een zeer bescheiden mens.
AQUAREL
Weinig kunstenaars konden tippen aan zijn techniek. Schilderen met waterverf is heel moeilijk. Alles moet in één keer goed. Corrigeren is vrijwel onmogelijk. En wit kun je helemaal niet schilderen, wit moet je uitsparen. Zijn aquarellen lijken moeiteloos tot stand gekomen zijn. Niets is minder waar. Ton maakt maar zo’n 25 schilderijen per jaar. Hij was erg kritisch en gooide 90% weg, omdat hij het niet goed genoeg vond. De landschappen, bloemstillevens, portretten en ballettaferelen van Ton Albers zijn prachtige voorbeelden van Hollands impressionisme. Je ziet direct de verwantschap met de Haagse School: spontaan, sfeervol, Hollandse luchten, uitbundig licht, fabelachtige techniek en verrassende kleureffecten. Ton kon zonlicht op papier vangen.
EXPOSITIES
Tot 2011 had Ton Albers ieder jaar wel een expositie in Nederland. Hij exposeerde o.a. in het Singer museum (Laren), Slot Zeist, Museum Jan van der Togt (Amstelveen), Fries Museum (Leeuwarden) en het Provinciehuis (Haarlem). In Ouder-Amstel was zijn werk regelmatig te zien in het Dorpshuis in Duivendrecht, het gemeentehuis en Museum Amstelland. Veel van zijn werk werd gekocht door ING en andere multinationals. Zijn kunst is daardoor over de hele wereld te zien.
Alex de Boer