Afbeelding
PKN Duivendrecht

Muziekavond over Oekraïense componist Valentyn Silvestrov

25 november 2022 om 11:30 Muziek

DUIVENDRECHT In De Kleine Kerk wordt woensdag 30 november om 20.00 uur een muziekavond gehouden over de Oekraïense componist Valentyn Silvestrov. Onder leiding van dominee Wim Brouwer wordt geluisterd naar en gesproken over zijn muziek, met voorbeelden van zijn kamer-, orkest- en koormuziek.

Op 28 februari van dit jaar was in de televisietalkshow ‘M’ het Nederlands Kamerkoor te horen in ‘Prayer for Ukraine’ van de Oekraïense componist Valentyn Silvestrov. Dit korte koorwerk, waarvan ook een orkestversie bestaat, maakte op veel kijkers een diepe indruk. Silvestrov werd in 1937 geboren in Kiev waar hij aan het conservatorium studeerde. Al tijdens zijn opleiding begint hij met componeren. In zijn vroege werken experimenteerde hij met verschillende moderne compositievormen, zoals die van de seriële muziek, waarbij reeksen van alle twaalf tonen binnen een octaaf gebruikt worden. Vanaf de jaren zeventig vond hij een wat meer toegankelijke en persoonlijke eigen stijl. 

Zijn muziek wordt gekenmerkt door een meestal langzaam tempo, met een vaak mysterieus en dromerig karakter en met verwijzingen naar muziek van vroeger, van bijvoorbeeld Mozart en Mahler. Ook zijn er invloeden te horen van de muziek van de Oosters-orthodoxekerken, zoals in ‘Prayer for Ukraine’.

Entree: een vrijwillige bijdrage.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie