Afbeelding
Foto: Frauke Riether via Pixabay

Kerstconcert door Uriël Emsemble met vertellingen in Amstelkerk

3 december 2023 om 09:00 Muziek

OUDERKERK Geheel in de traditie van het Uriël Ensemble is er ook in de concertserie voor dit seizoen (2023-2024) een Kerstconcert opgenomen. In een sfeervolle Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel wordt op zondag 10 december een bijzondere uitvoering van Kamermuziek afgewisseld met vertellingen die vooral in dit jaargetijde tot de verbeelding spreken.

Het concert wordt geopend met een voordracht van het verhaal ‘Een witte Kerst’ van schrijver Godfried Bomans door verteller Remco Melles.  Bomans was een veelgelezen schrijver en mediapersoonlijkheid, maar kreeg nooit officiële erkenning.

Daarna wordt ‘Fatto per la notte di Natale’ van Arcangelo Corelli uitgevoerd. Hij componeerde dit werk in strijkkwartet-bezetting voor kerstavond. Het maakt deel uit van een serie van twaalf ‘Concerti Grossi’ die pas een jaar na de dood van Corelli werden uitgegeven.

HET WARME MEISJE

Aansluitend volgt de vertelling van het verhaal ‘Het warme meisje’ van de Belgische schrijver Bart Peter Boudewijn Moeyaert. Daarna voert het Uriël Ensemble het strijkkwartet ‘Sonnenaufgang’ van Joseph Haydn uit. Dat muziekstuk wordt ook wel in verband gebracht met ‘Die Schöpfung’, een compositie waar Haydn in dezelfde periode aan werkte.

AMERIKAANS KWARTET

Na de pauze worden de vier delen van ‘Amerikaans kwartet’ (strijkkwartet in F opus 96) van de Tsjechische componist Antonín Dvorák ten gehore gebracht . In het stadje Spinville dat een omvangrijke Tsjechische immigrantengemeenschap kende, werd het muziekwerk binnen 14 dagen geschreven. De meningen lopen in muzikaal opzicht uiteen of er Amerikaanse invloed in het kwartet te beluisteren valt.
De vier delen van “Amerikaans Kwartet” worden afgewisseld met de vertelling in drie delen van het verhaal ‘De Engel’ van Godfried Bomans.

De muziek wordt uitgevoerd door de Urië- musici Marijn Mijnders (viool), Tomoko Kurita (viool), Roland Krämer (altviool) en Yke Viersen (cello). Verteller is Remco Melles.

Het concert begint zondag 10 december om 15.00 uur in de Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel. Kaartverkoop via: www.kamermuziekdeamstel.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie