Afbeelding
RWS

Rijkswaterstaat houdt bijeenkomsten over verbreding A9

25 oktober 2019 om 12:03 Natuur en milieu

OUDER-AMSTEL Rijkswaterstaat houdt binnenkort twee bijeenkomsten over de verbreding van de A9, tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht waar binnenkort de schop in de grond gaat bij de Ronde Hoep.

Aan de zuidkant van de A9, ter hoogte van Ouder-Amstel, wandelen en fietsen recreanten over de Polderweg aan de rand van de polder de 'Ronde Hoep'. Langs deze eeuwenoude Hollandse polder rijdt het verkeer over de snelweg. Over een paar maanden gaat hier de schop in de grond voor de verbreding van de A9 tussen de knooppunten Holendrecht en Badhoevedorp. Daarvoor worden er circa 10.000 bomen verwijderd. Inwoners van Ouder-Amstel zijn verontwaardigd en gefrustreerd. Lammert Postma, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat snapt die emotie goed en vertelt: "Toch kan ik het besluit rechtvaardigen."

Lees ook: Aantal te kappen bomen bijgesteld van 14.000 naar 10.000.

STRIKT NOODZAKELIJK "Al in de planstudiefase in 2007, werd duidelijk dat een verbreding van de A9 ten koste zou gaan van bomen', vertelt Lammert, 'in overleg met de gemeente Ouder-Amstel hebben we toen uitgewerkt hoe we zo veel mogelijk bomen konden laten staan. Daar kwam uit dat we alleen de zuidkant van de A9 gaan verbreden zodat het noordelijk talud kan blijven liggen. Daardoor kunnen ruim 3.000 bomen op het noordelijk talud blijven staan. Gevolg voor de zuidkant is wel dat daar circa 10.000 bomen verwijderd moeten worden. Daar, tussen de Polderweg en de snelweg, is ruimte nodig voor de nieuwe zuidelijke rijbaan van de A9 en de verzorgingsplaats inclusief het tankstation."

De liefde voor bomen gaat diep, en dat is niet vreemd.WERKZAAMHEDEN De A9 wordt verbreed en (deels) verdiept aangelegd tussen de knooppunten Holendrecht en Badhoevedorp. Er komt aan beide kanten een rijstrook bij en ter hoogte van Ouder-Amstel wordt de in- en uitgang van de wisselbaan gebouwd. Daarnaast wordt het bestaande tankstation dat nu nog langs de zuidzijde van de A9 in het Amsterdamse Bos ligt, verplaatst naar dit deel van de A9 aan de rand van de Ronde Hoep. Lammert Postma maakt deel uit van het omgevingsteam van A9 BAHO. Samen met collega's praat hij met de gemeente Ouder-Amstel en betrokken burgers over hoe ze gezamenlijk invulling kunnen geven aan het herplanten van bomen en de natuurcompensatie. Lammert merkt dat bij het onderwerp bomenkap de emotie de overhand heeft. "De liefde voor bomen gaat diep, en dat is niet vreemd", gaat hij verder.

BIJEENKOMSTEN Lammert: "De realiteit is dat het Tracébesluit weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere sinds januari 2012 onherroepelijk is. Voor de meeste mensen is dit een 'ver van hun bed-show'. Logisch, alleen gaat het nu wel gebeuren. Aan ons de taak om mensen zo goed mogelijk te informeren." Dat gebeurd nu op maandag 28 en woensdag 30 oktober in de Amstelstroom (Kerkstraat 12, Ouderkerk. Op maandag kan iedereen die dat wil binnenlopen tussen 19.00 en 21.00 uur. Op woensdag is de inloopbijeenkomst tussen 14.00 en 16.00 uur. In Amstelveen vinden de informatiebijeenkomsten plaats op dinsdag 26 november tussen 19.00 en 21.00 uur en woensdag 27 november tussen 14.00 en 16.00 uur in de Schouwburg in Amstelveen.

Meer informatie over de A9BAHO (hoe het project door Rijkswaterstaat wordt genoemd) is te vinden op www.bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl.

REACTIES De reacties van mensen over de aankondiging op het Facebookbericht van de gemeente Ouder-Amstel zijn nog altijd niet positief. "Het blijft heel gek dat in deze tijd, dit besloten wordt op deze manier. Dit is niet iets om trots op te zijn voor alle betrokkenen. Het hele plan zou veranderd moeten worden, en is niet van deze tijd!" en "Overal liggen projecten stil vanwege de stikstof normering en de PFAS. Maar blijkbaar heeft Rijkswaterstaat daar geen last van...?" zijn de reacties onder de aankondiging van de informatiebijeenkomsten over de A9.

PETITIE Half oktober werden er nog 3000 handtekeningen overhandigd van mensen die tegen de bomenkap zijn aan de burgemeester en wethouder. Ondertussen is de online petitie tegen de bomenkap nog steeds toegankelijk. Inmiddels hebben online meer dan 2400 mensen die petitie ondertekend.

Lees ook: Landelijke petitie tegen bomenkap A9.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie