Zonnepanelen op metrostation.
Zonnepanelen op metrostation. ouder-amstel.nl

5000 Zonnepanelen op daken metrostations in gebruik genomen

9 april 2020 om 12:17 Natuur en milieu

OUDER-AMSTEL De zonnepanelen op de daken van Amsterdamse metrostations zijn vrijdag 3 april officieel in gebruik genomen. Tijdens een online event verrichten wethouder Van Doorninck (Amsterdam), wethouder Boomgaars (Ouder-Amstel) en wethouder Slegers (Zaandstad, Vervoerregio Amsterdam) samen de openingshandeling.

In eerste instantie zou er een feestelijke bijeenkomst zijn op metrostation Van der Madeweg; door de maatregelen omtrent het Coronavirus is besloten het evenement alsnog plaats te laten vinden, maar dan online. Na het welkomstwoord door projectleider Roland van Houdt werd de officiële ingebruikname bekrachtigd met een openingszin die door de bestuurders gezamenlijk werd uitgesproken. Deze virtuele bijeenkomst werd door tientallen genodigden bijgewoond en is vastgelegd met een filmpje.

PROJECT ZONNEPANELEN OP METROSTATIONS Metro en Tram (gemeente Amsterdam) heeft in 2019 dertien metrostations voorzien van zonnepanelen. Met dit initiatief dragen gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam en stadsvervoerder GVB bij aan verduurzaming van de stad. Het project is mede mogelijk gemaakt met subsidie van Vervoersregio Amsterdam en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

METROSTATIONS In totaal zijn er ruim vijfduizend zonnepanelen op de daken van de metrostations geplaatst. Het gaat om metrostations Gaasperplas, Kraaiennest, Diemen-Zuid, Verrijn Stuartweg, Heemstedestraat, Henk Sneevlietweg, Van der Madeweg, Spaklerweg, Strandvliet, Gein, Holendrecht, Bullewijk, Venserpolder. Met de opbrengst van deze zonnepanelen kunnen ruim 400 Amsterdamse huishoudens worden voorzien van stroom. Om de overlast van het plaatsen zoveel mogelijk te beperken is een groot deel van de werkzaamheden 's nachts uitgevoerd in nauwe afstemming met GVB. Daarbij is een groot deel van het materiaal met speciale treintjes over het spoor vervoerd, waarna ze met een kraan op het dak zijn gehesen.


OUDER-AMSTEL Wethouder duurzaamheid van Ouder-Amstel, Axel Boomgaars: "De komende jaren gaan er flinke slagen gemaakt worden in de gemeente waar het gaat om het opwekken van duurzame energie. Zo zal er veel gekeken worden bij daken van inwoners en bedrijven in onze gemeente, om daar zonnepanelen op te leggen. Als overheid moet je dan het goede voorbeeld geven. We hebben al zonnepanelen op het gemeentehuis in Ouderkerk en het Dorpshuis in Duivendrecht en we zijn blij dat het samen met Amsterdam en de Vervoerregio gelukt is dat ook bij de metrohaltes te doen. Als inwoners meer willen weten over de mogelijkheden voor verduurzaming van hun huis: als gemeente werken wij samen met het Regionaal Energieloket www.regionaalenergieloket.nl."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie