Afbeelding
Groengebied Amstelland.

Groengebied Amstelland pakt zwerfafval aan

17 augustus 2020 om 10:35 Natuur en milieu

OUDER-AMSTEL Er is deze zomer een enorme piek in het (zwerf)afval in Groengebied Amstelland. Zowel bij de Ouderkerkerplas als bij de Gaasperplas zijn afvalbakken overvol. Afval ligt op ligweides en stranden. Het Groengebied ontvangt veel vragen hierover. 


WAAR LIGT HET AAN De piek ontstaat enerzijds door de vele enthousiaste bezoekers die naar de plassen en stranden komen voor verkoeling. Sinds de corona-maatregelen nam het gezoek massaal toe. Daarnaast vinden er ’s nachts illegale feestjes plaats. De ongewenste feestgangers laten veel troep achter. Een doorn in het oog voor het beheer van het gebied.


GEVOLGEN Het zwerfafval en naast volle afvalbakken geplaatste zakken hebben veel gevolgen. Bezoekers ergeren zich eraan en berichten het beheer over de overlast. Dieren verspreiden het vuil, eten ervan en worden ziek of sterven zelfs. Volwassenen en kinderen bezeren zich aan scherpe voorwerpen (blik, glas, houtskool, etc). Glas kan brand veroorzaken


MAATREGELEN De instelling is met man en macht bezig om alles weg te werken. De normale schoonmaakinzet is voor de intensief bezochte gebieden een keer per dag vóór 11 uur ‘s ochtends. Dat is voor de stranden en de ligweides. De andere gebieden worden een keer per week opgeruimd. 

In piekperiodes zet het groengebied extra mensen in. Deze zijn de hele dag bezig met schoonmaken in plaats van alleen in de ochtend. Met name het strand bij binnenspeeltuin Ballorig aan de Gaasperplas vergt veel tijd. Ondanks deze extra maatregel blijft het een enorme uitdaging om alle gebieden dagelijks schoon en opgeruimd te krijgen.

NEEM EEN ZAK MEE Groengebied Amstelland doet een oproep aan de bezoekers. “Ga je picknicken bij de plassen of ligweides bij de Ouderkerkerplas of Gaasperplas? Neem een zak of vuilniszak mee. Volle afvalbakken? Leg het er niet naast, maar neem het mee naar huis! Zo houden we samen ons mooie Groengebied Amstelland schoon.”

Lees ook het artikel over zwerfafval bij de Ouderkerkerkplas.  

advertentie
advertentie