
Tuinpark Nieuw Vredelust wordt bedreigd.
(Archief BDU
)Bedreigd Nieuw Vredelust scoort hoog op natuurbehoud
DUIVENDRECHT Het in zijn voortbestaan bedreigde tuinpark Nieuw Vredelust heeft het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren met vier stippen behaald. Dat is de hoogste kwalificatie voor de bijzondere resultaten die Nieuw Vredelust de afgelopen twee jaar heeft bereikt op het gebied van natuurbehoud en -ontwikkeling.
LIEVEHEERSBEESTJE Het Keurmerk - een schild met daarop een lieveheersbeestje – wordt verleend door de AVVN, Landelijke Organisatie voor hobbytuinders, aan tuinverenigingen die met succes een advies- en begeleidingstraject hebben doorlopen om via inrichting, beheer en onderhoud de natuur op hun tuinpark te versterken en uit te breiden. Er wordt beoordeeld op duurzaamheid, ecologische beplanting en voorzieningen en milieuzorg. Ook worden voorlichtings- en educatieve activiteiten van de vereniging aan leden en aan bezoekers gewaardeerd. Een modern volkstuinpark heeft immers een gastvrije instellingen een meerwaarde voor de samenleving en maakt gebruik van mogelijkheden voor ruimtelijke en functionele integratie.
BEDREIGD Tuinpark Nieuw Vredelust wordt bedreigd. De gemeenten Ouder-Amstel en Amsterdam willen het grondgebied over twee jaar onder drie meter zand laten verdwijnen om plaatste maken voor woningen. Het lijkt erop dat Amsterdam, met voor het eerst een bestuur onder leiding van GroenLinks, zo een van de meest natuurlijke tuinparken van Amsterdam de das zal omdoen. Daarmee gaat niet alleen een schitterend tuinpark met monumentale bomen verloren, maar ook de zorgvuldig opgebouwde deskundigheid van vrijwilligers, die zo succesvol bezig zijn geweest om de biodiversiteit van hun park te vergroten.
TUINPARK Met het behalen van het keurmerk toont Nieuw Vredelust eens te meer dat het een park kan worden waar nieuwe omwonenden in de toekomst van kunnen genieten. Het traject natuurlijk tuinieren is in 2018 ingezet. Er is door veel vrijwilligers de afgelopen twee jaar gewerkt om de inrichting en beplanting van het tuinpark geschikt te maken voor vogels, vlinders, bijen, hommels en andere nuttige insecten, maar ook voor kleine zoogdieren en amfibieën. Nieuw Vredelust is daarmee een veilige plaats geworden voor –niet zelden – bedreigde en beschermde inheemse flora en fauna.
WAARDEVOL STEDELIJK GROEN Dankzij het natuurlijk tuinieren en de milieubewuste voorzieningen van Nieuw Vredelust is daarmee het areaal waardevol stedelijk groen binnen de gemeentegrenzen met 4,7 hectares uitgebreid. Nieuw Vredelust wist in één keer de sprong te maken naar vier stippen, een zelden vertoonde prestatie, en treedt daarmee toe tot de voorhoede van tuinparken van hoog natuurrecreatief niveau.