Links Axel Boomgaars en rechts Niek van Rens.
Links Axel Boomgaars en rechts Niek van Rens. Hieronymus Evers

Burgerinitiatief Ouder-Amstel Energie wil gemeente groener maken

26 februari 2021 om 10:37 Natuur en milieu

OUDER-AMSTEL De hagelnieuwe coöperatie zoekt betrokken leden om meer duurzame energie op te wekken in Ouderkerk a/d Amstel en Duivendrecht.

Het jaar begint groen in gemeente Ouder-Amstel. Met de oprichting van de coöperatie Ouder-Amstel Energie komt er een organisatie bij die als doel heeft om lokaal – dus binnen de grenzen van de eigen gemeente – duurzame energie op te wekken. De coöperatie Ouder-Amstel Energie is een burgerinitiatief dat van harte ondersteund wordt door de gemeente. Om het tot een succes te maken, heeft het betrokken leden nodig die meedenken over de mogelijkheden én mogelijk bereid zijn om te investeren in groene energie. 

IETS CONCREETS DOEN Het idee om ‘iets met groene energie’ te doen ontstond bij Niek van Rens, Farah Abi Morshed en Albert Huizing. Van Rens, in het dagelijks leven werkzaam bij ABN AMRO, wist dat de overheid naar een regionale energiestrategie toe wil, en voelde de behoefte om iets concreets te doen. “Als collega’s onder elkaar vroegen we ons af, wat dan? We legden ons oor te luisteren bij een coöperatie in Weert, die al sinds 2014 bezig is en inmiddels zonnepanelen en batterijen hadden gerealiseerd en nu bezig zijn met windmolens. Tja, als je dat ziet, dan gaan je handen wel jeuken.”

ENTHOUSIAST Een van de eerste dingen die Van Rens deed, was wethouder Axel Boomgaars polsen, die immers Milieu en Duurzaamheid in zijn portefeuille heeft. Van Rens: “Hij reageerde heel enthousiast.’” Die enthousiaste reactie geeft Boomgaars ook aan de krant: “Ik vind het geweldig dat dit burgerinitiatief er is. Het opzetten vergt veel organisatie en daar moet je hart voor hebben. Duurzame energie moet niet alleen iets van de gemeente zijn.”

FIRST THINGS FIRST Op termijn wil Ouder-Amstel Energie zonnepanelen, batterijen en windmolens realiseren binnen onze gemeente, die voor minimaal de helft zijn gefinancierd door onze eigen inwoners. Maar de eerste stap is om leden te werven. “Voor een bescheiden bedrag – denk aan 20 euro per jaar – ben je lid en praat je mee over het vergroenen van onze energievoorzieningen. Samen gaan we concrete plannen maken hoe we als lokale gemeenschap invulling geven aan energietransitie.” Kan Van Rens al een voorbeeld geven? “Jazeker! We denken erover om in overleg met de gemeente een deel van het dak van het milieudepot in Ouderkerk te voorzien van zonnepanelen. Dat is een absolute win-winsituatie.”

RENDEMENT Van Rens wil echt een wij-gevoel creëren, een beweging in gang zetten die veel meer kan opleveren dan alleen zonnepanelen en windmolens. Tegelijkertijd verwacht hij dat investeren in groene energie zo’n 2 á 5 procent rendement oplevert. “Het is eerst en vooral natuurlijk een betrokken investering. Maar hoe dan ook levert het in tijden als deze fors meer op dan je spaargeld op de bank.”

OPROEP Boomgaars roept de inwoners van harte op om lid te worden van Ouder AmstelEnergie. “Lokaal eigendom schept lokaal draagvlak en dat is alleen maar positief. Als je dan de molens ziet draaien, weet je ook dat de opbrengst naar je toekomt.”

Meer informatie, of lid worden van Ouder-Amstel Energie? Ga naar de website: https://ouder-amstel-energie.nl

Roderick Mirande

advertentie
advertentie