Afbeelding
Eigen Foto

Provincie trekt ton uit voor 41 groene vrijwilligersprojecten

24 april 2021 om 09:00 Natuur en milieu

NOORD-HOLLAND Mensen betrekken bij de natuur is het belangrijkste doel van het Betrekken bij Groen Fonds. De provincie Noord-Holland kent dit jaar met dit fonds 101.500 euro toe aan groene projecten. Bijna negentig vrijwilligersorganisaties klopten aan bij het fonds met een projectidee. 

Projecten die de soortenrijkdom in de provincie versterken én zoveel mogelijk doelgroepen en partners betrekken, kwamen voor een financiële bijdrage in aanmerking. De jury honoreerde in totaal 41 projecten; twintig volledig en 21 aanvragen kregen een deel van het aangevraagde bedrag toegekend.

De achtentachtig inzendingen vroegen in totaal voor ruim 570.000 euro budget aan, terwijl er totaal 101.500 euro beschikbaar was. Dit laat zien dat vrijwilligers vol ideeën zitten om de biodiversiteit een impuls te geven en om de Noord-Hollanders te betrekken bij hun groene leefomgeving. De jury is onder de indruk van de enorme inzet en het enthousiasme waarmee vrijwilligers in hun eigen tijd een bijdrage leveren aan groen en natuur in onze provincie.

Yoram en Sarai van de Pluktuin van Geesje zijn dolblij met het hen toegekende bedrag. Yoram en Sarai: “Ontzettend mooi dat we samen met de vrijwilligers dankzij het Betrekken bij Groen Fonds een kruidentuin kunnen realiseren op Pluktuin van Geesje.” Ook Simone Groeneveld van Stichting Fortpop Beverwijk is enthousiast: “Door de mooie donatie van het Betrekken bij Groenfonds zal het plan voor het groene fort binnenkort kunnen starten. De vrijwilligers van Stichting Fortpop Beverwijk kunnen binnenkort het dak op!”

Bewonersgroepen kunnen aan de slag met het vergroenen van hun straat, zoals bij de Kamper- en Linschoterstraat in Haarlem, of buurtbewoners leggen samen ‘parkeertuintjes’, kleine bloemrijke perkjes, aan de rand van de parkeerplaatsen in de wijk. Ook IJsvogels, wilde eenden, zwaluwen, vlinders, vleermuizen en dassen profiteren van de bijdragen uit het fonds. Zo ontvingen vrijwilligersgroepen gelden voor monitoring van soorten en voor bijvoorbeeld nestkasten, plantmateriaal of gereedschappen om hun werk in de terreinen te kunnen blijven doen. 

Nieuwe groepen worden opgezet met een startbedrag. Grasvelden en braakliggende terreinen worden omgetoverd tot groene oases voor vlinders en bijen en nog zoveel meer wordt door deze toekenningen mogelijk gemaakt. Zeven scholen krijgen een gedeeltelijke toekenning om samen met de leerlingen, ouders en vrijwilligers op te starten.

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): “Geweldig om te zien hoe groot de animo is van onze inwoners om samen voor meer groen te zorgen in de buurt. Hun werk draagt bij aan een betere biodiversiteit in Noord-Holland. Mijn felicitaties aan iedereen die nu verder kan met deze belangrijke projecten.”

De jury zal in het najaar bij projecten op werkbezoek gaan om de resultaten te bekijken van de werkzaamheden die door de vrijwilligers zijn opgezet door het Betrekken bij Groen Fonds.

advertentie
advertentie