Geen zorgen voor wespenmaand: ‘Een steek is goed voor de weerstand’

20 jul, 15:30 Natuur en milieu
Eric van Lieshout
Mensen worden soms zo bang dat wespen met vuur bestreden worden. Dan kan het fout gaan zodat de brandweer komt blussen zoals enkele jaren geleden in Hoofddorp.
Mensen worden soms zo bang dat wespen met vuur bestreden worden. Dan kan het fout gaan zodat de brandweer komt blussen zoals enkele jaren geleden in Hoofddorp.

OUDER-AMSTEL De wespenbestrijders van Beestjes Kwijt denken dat we deze zomer ernstige overlast van wespen gaan krijgen. Reden is dat de natuur een maand achterloopt doordat het dit voorjaar lang koud bleef. Volgens bioloog Franke van de Laan zal het zo’n vaart niet lopen. Bovendien: “Een wespensteek is goed voor het opbouwen van weerstand.”

“Elke augustus is een soort wespenmaand, waarin de kolonies van limonade-wespen op hun top zijn, maar het eten, dat wil zeggen nectar minder wordt. En dan gaan deze wespen zoeken naar andere voedselbronnen zoals ’limonade’ en rot fruit,” legt Van der Laan uit. “Ik ben in de 160 hectare die we als stichting MeerGroen in beheer hebben eigenblijk nog geen wespennest tegen gekomen, dus ik verwacht juist niet zo veel wespen dit jaar. Elk jaar maai ik wel met de bosmaaier één tot tien keer door een wespennest en wordt dan soms wel vijf keer gestoken per keer. Dat is iets waar ik me niet erg druk overmaak. Volgens mij is een bijen- of wespensteek of een brandnetelprikje juist wel goed voor het opbouwen van weerstand.”

PREMIUM
Afbeelding
Overig 8 uur geleden Kettinggesprek Carla Distelbrink: ‘Dit voelt als verrijking van mijn leven’
PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu 1 aug, 14:01 Droogte leidt niet tot drinkwatertekort in Amstelland
PREMIUM
Afbeelding
Mensen 24 jul, 09:00 Kettinggesprek Ingomar Klaui: ‘Ik ben enorm trots dat het is gelukt’
PREMIUM
Afbeelding
Mensen 19 jul, 11:30 Kettinggesprek Willem Jansen: ‘Ik had graag nog een periode doorgegaan’
PREMIUM
Afbeelding
Politiek 13 jul, 09:00 Reserves Ouder-Amstel beneden peil
PREMIUM
Afbeelding
Maatschappelijk 9 jul, 11:30 Sommige sprookjes bestaan, andere sprookjes komen tot leven in een boek

Mis niks, lees alles van Ouder-Amstel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Ouder-Amstel en omliggende plaatsen met Weekblad voor Ouder-Amstel. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Weelblad voor Ouder-Amstel lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Ouder-Amstel.