Vlnr Niek van Rens, Richard Korrel, Albert Jan Huizing.
Vlnr Niek van Rens, Richard Korrel, Albert Jan Huizing. HIERONYMUS EVERS

Agrariër Richard Korrel en Ouder-Amstel Energie zetten historische stap met ‘lokale energiecentrale’

26 november 2021 om 11:30 Natuur en milieu

OUDER-AMSTEL Coöperatie Ouder-Amstel Energie start volgend jaar met het opwekken van energie op twee locaties. Om te beginnen komen er zo’n 800 zonnepanelen te liggen op de daken van twee grote stallen bij Boerderij Polderzicht, het agrarische bedrijf van de familie Korrel aan de Polderweg. Daarnaast heeft de gemeente het dak van het gebouw op de gemeentewerf beschikbaar gesteld. Hier komen bijna 100 panelen op te liggen.

COÖPERATIE De bestuurders van Ouder-Amstel Energie, Albert Jan Huizing en Niek van Rens, spreken van ‘fantastisch nieuws’: “Begin dit jaar is de coöperatie van start gegaan met het doel om meer groene energie op te wekken in Ouder-Amstel en omgevingen om het gebruik van groene energie te stimuleren. Inmiddels hebben zich 40 leden aangemeld. We hebben verschillende locaties onderzocht en we zijn ontzettend blij dat we nu al kunnen melden dat we volgend jaar live gaan op twee locaties.”

ZONNEFABRIEK Voor Richard Korrel was het geen moeilijke beslissing om de samenwerking aan te gaan met Ouder-Amstel Energie. Niet alleen heeft hij al dik 250 panelen op zijn staldaken liggen, ook deed hij al een eerdere poging om via de postcoderoosregeling (Regeling Verlaagd Tarief, voor een coöperatie of vereniging van eigenaars, die met een gemeenschappelijke installatie duurzame energie opwekken, red.) op te schalen richting ‘zonnefabriek’. Korrel: “Doordat het zo’n complexe materie is, kan je daar zomaar 1,5 á 2 jaar mee bezig zijn. Een belangrijk knelpunt is dat Liander een te hoog tarief rekent om een stroomkabel te trekken naar het geschikte trafo-punt. Die prijs wordt per meter berekend en dat ging hier om 80 duizend euro. Door de samenwerking met Ouder-Amstel Energie heb ik daar geen omkijken naar. En ook niet naar zaken als het versterken van de dakconstructie en het onderhoud van de panelen.”

DAKEN VOL LEGGEN Korrel is een agrariër die zijn bedrijf wil koppelen aan de burger. Én hij vindt het belangrijk om onderdeel te zijn van de duurzame ontwikkeling. “Mijn sterke overtuiging is wel dat voordat we aan het groen beginnen, we eerst alle daken maar eens zo vol mogelijk moeten leggen. Waarom zouden we ‘zonne-akkers’ in onze mooie polders neerzetten als er zat ruimte op de daken is? Als het financieel werkt, weet ik zeker dat iedere boer ervoor open staat.”

RENDABEL MAKEN Ook Axel Boomgaars, wethouder met onder meer Milieu en Duurzaamheid in zijn portefeuille, is blij met de stappen van Ouder-Amstel Energie. “Wij zijn ervan overtuigd dat we maximaal moeten inzetten op het vol leggen van daken met zonnepanelen. De gemeente heeft een coöperatie zoals Ouder-Amstel Energie nodig om het voor instanties en bedrijven rendabel te laten zijn om meer panelen te plaatsen dan alleen maar voor eigen gebruik. Daarnaast zie je op te veel plekken in het land dat anonieme bedrijven duurzaamheidswinst opstrijken maar dat de inwoners er niks van terugzien. Ouder-Amstel Energie is juist van en voor inwoners uit Ouder-Amstel, dus daar zijn we enthousiast over.” Boomgaars blijft bedrijven en inwoners dan ook oproepen om de samenwerking aan te gaan met de coöperatie. “Daar is ook nog veel winst te behalen.”

ENERGIETRANSITIE Binnenkort start Ouder-Amstel Energie om geld op te halen bij leden van de coöperatie. Van Rens: “De leden kunnen dan meer actief en zichtbaar bijdragen aan de energietransitie in Ouder-Amstel. Bovendien krijgen zij een rendement tussen de 3 en 3,5 procent op de investering. Voor alle duidelijkheid, de coöperatie heeft geen winstoogmerk. En het geld dat wordt verdiend met de verkoop van stroom vloeit terug naar de eigenaar van het dak en naar de leden van de coöperatie die geld ter beschikking hebben gesteld. De coöperatie is met een aantal andere geïnteresseerde partijen nog in gesprek. Daaronder ook Rijkswaterstaat. Ouder-Amstel Energie zou de nieuwe geluidswal langs de snelweg ook dolgraag van zonnepanelen willen voorzien.

Meer informatie: https://ouder-amstel-energie.nl/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie