Afbeelding
Gemeente Ouder-Amstel

28% minder restafval na een maand diftar in Ouder-Amstel

Natuur en milieu Diftar

OUDER-AMSTEL Diftar in Ouder-Amstel start positief. Na de invoering is er in januari 28% minder restafval weggebracht dan een jaar eerder. De gemeente zet in op een besparing van 20% over heel 2022. Als inwoners zo goed bezig blijven, gaan ze meer kosten besparen en wordt er meer milieuwinst geboekt dan gedacht. Ondertussen werkt de gemeente verder aan verbeteringen van het afvalsysteem.

Diftar, het besparen op je kosten als je minder restafval wegbrengt, is sinds 1 januari 2022 van start in Ouder-Amstel. Inmiddels zijn de cijfers van januari bekend, en die zijn positief. Waar in januari 2021 nog 231.000 kilo restafval de verbrandingsoven in ging, was dat in januari dit jaar zo’n 166.000 kilo. Dat is 65.000 kilo minder, een besparing van 28%. Dat overtreft de verwachting van de gemeente Ouder-Amstel die uitgaat van een besparing van 20%.

POSITIEVE LIJN Wethouder milieu en duurzaamheid Axel Boomgaars is enthousiast: “We zijn pas net begonnen, maar het is echt een hoopvolle start. Als onze inwoners deze positieve lijn doorzetten zijn ze nog minder geld kwijt en behalen we nog meer milieuwinst.” Het verschil tussen januari 2021 en januari 2022 heeft meerdere oorzaken. Inwoners scheiden hun afval beter. Er is 78% meer groente-, fruit- en tuinafval (gft) opgehaald, maar ook 14% meer oud papier. Die grondstoffen worden hergebruikt in plaats van verbrand. Toegang tot de containers met een pas zorgt er bovendien voor dat minder bedrijven afval in de containers doen die voor inwoners bedoeld zijn.

VERBETEREN Toch is de gemeente nog druk bezig het nieuwe afvalsysteem te verbeteren. De berekende kilo’s restafval zijn inclusief zakken afval die naast de container worden geplaatst. Dat gebeurt nog te vaak. Ervaring bij andere gemeenten met diftar leert dat het na de start enkele maanden duurt voordat de bijplaatsingen naast containers op het oude niveau komen. Door communicatie en het uitdelen van boetes loopt de hoeveelheid afval naast de container al wel terug. Daarnaast zijn er extra papiercontainers geplaatst bij het Sluisplein in Ouderkerk en het Dorpsplein in Duivendrecht. Vooral in het weekend raken papiercontainers verstopt vanwege grote dozen die veel ruimte innemen. De gemeente bekijkt de mogelijkheden om meer vaste papiercontainers te plaatsen. Bij de hoogbouw liepen sommige gft-containers over en liet de ophaaldienst soms afval naast de container liggen. Daarom wordt daar nu vaker gft opgehaald. En het bedrijf dat gft ophaalt wordt strenger gehouden aan de afspraak om de omgeving van de containers netjes achter te laten.

advertentie
advertentie