Afbeelding
Liedeke Harschnitz

Men schrijft ons: Stem op een partij die strenge normen hanteert voor windturbines

10 maart 2022 om 09:00 Natuur en milieu

Stichting Red de Hoge Dijk waarschuwt voor de komst van vier grote windturbines.

OUDER-AMSTEL De transitie naar duurzame energie wordt iedere dag urgenter. Wat zijn in onze gemeente de plannen? Ouder-Amstel plant vier mega windturbines, zie de kaart. Samen met Amsterdam worden dat er zes. Geen kleintjes, zoals de Amstelvogel, maar hoge, tot 200 meter. Hoe hoger, hoe meer milieuwinst en hoe beter het verdienmodel. Maar ze maken ook lawaai, bewegen permanent, en geven slagschaduw. Nu al zijn er in Ouder-Amstel mensen die op bepaalde tijden de gordijnen dicht doen. ‘s Nachts knipperen windturbines met waarschuwingslichten voor vliegtuigen. Ze trekken alle verhoudingen uit het landschap. 

Niet alleen vanuit Ouderkerk maar ook vanuit de wijde omgeving zullen de turbines dag en nacht te zien zijn. Het verlies aan kwaliteit van leefomgeving wordt onder andere uitgedrukt in woningwaardedaling tot op 1500 meter in de omtrek.

ZIEKMAKEND Windturbines produceren een permanent laagfrequent geluid. Het dringt tot op grote afstand. Professor Jan de Laat, december ‘21, bevestigt dat 8 à 9 % van de mensen in de omgeving last heeft van slaapstoornissen. Slaapstoornissen kunnen leiden tot allerlei andere gezondheidsklachten, zoals aandachtsstoornissen en slecht kunnen leren. In de Hoekse Waard is inmiddels 50 % van de bewoners binnen de 500 meter – zone verhuisd vanwege gezondheidsklachten.

NORMEN De Nederlandse geluidsnorm komt neer op een afstand van zo’n 350 meter. Nederland loopt daarmee enorm achter bij andere landen én bij het advies van de Wereld Gezondheidsorganisatie. Ook de Raad van State erkende onlangs dat de Nederlandse normen niet deugen. De nieuwe regering werkt daarom aan nieuwe. Zolang die er nog niet zijn mag Ouder-Amstel eigen normen bepalen. Het woord is dan aan onze gemeente. Mag de gemeente zelf bepalen wat er gebeurt? Er zijn alternatieven. De landelijke politieke partijen bepleiten wind op zee en zon op daken. Wind op zee is goedkoper en op zee waait het harder. Energie van zon zit in een enorme lift en aardwarmte en geothermie komen dichterbij. Er valt heel veel te besparen door isolatie, en door te stoppen met het aantrekken van datacenters. En: zon op alle geluidsschermen!

VERKIEZINGEN De gemeente heeft zelf de zeggenschap. In gemeenten zoals De Ronde Venen (Abcoude) komen geen windturbines. De raad zelf heeft dat besloten. Ondernemers van windturbineprojecten hebben dan duidelijkheid. Daarom zijn de verkiezingen belangrijk. Stem op een partij die strenge normen hanteert voor gezondheid en natuur: houd de media in de gaten en bezoek https://reddehogedijk.nl en www.stopwindturbinesgeingebied.nl

Stichting Red de Hoge Dijk

advertentie
advertentie