Afbeelding
Leon Neve

GroenLinks stelt vragen over gekortwiekte bloemenberm

Natuur en milieu

OUDER-AMSTEL Een prachtige berm vol bloemen was tot voor kort te zien langs het fietspad naast de A2; het resultaat van een geslaagde inzaai-actie afgelopen jaar door de gemeente. Tot voor kort helaas, omdat de berm al volledig is gemaaid, terwijl veel van de planten nog volop in bloei stonden. Dat leek zonde en onnodig, dus heeft de GroenLinks fractie hier een aantal vragen over gesteld aan het college. 

In het antwoord daarop werden een aantal goede redenen gegeven waarom dit, helaas, al zo vroeg moest gebeuren: voor de verkeersveiligheid én om ervoor te zorgen dat we ook de komende jaren van een even bloemrijke berm kunnen genieten. 

“Zonde van die nog volop bloeiende planten en iets om volgend jaar wellicht te voorkomen”, dacht de GroenLinks Fractie net als meerdere inwoners toen ze langs de gekortwiekte berm fietsten. De Fractie besloot daarom een aantal vragen aan het college te stellen over de beweegredenen achter dit ogenschijnlijk onnodig vroege maaien. In een uitgebreid antwoord daarop werden heldere redenen gegeven waarom de berm nu al gemaaid moest worden.

REDENEN Ten eerste worden de uitzichthoeken en de eerste meter langs het fietspad al voor eind mei gemaaid in verband met de verkeersveiligheid. Daarnaast blijken de bermen in Ouder-Amstel rijk aan meststoffen, die veel stikstof bevatten. Hierdoor groeien stikstof-minnende plantsoorten zo snel dat andere plantsoorten, waaronder de ingezaaide bloemrijke soorten, snel worden overwoekerd. Door de gehele berm vroeg te maaien worden de stikstof-minnende soorten in hun groei geremd en wordt de concurrentiepositie van de bloemrijke soorten versterkt. Bovendien wordt door vroeg te maaien voorkomen dat het gewas omvalt en gaat rotten. Een rottende vegetatie verrijkt de bodem en bevordert ook de groei van die stikstof-minnende soorten. 

Het vroege maaien is dus ook in het belang van de bloemrijke plantsoorten in deze berm. “Duidelijke en goede redenen om al zo vroeg te maaien, ook al zijn er dan nog veel planten in bloei. Het zorgt er in ieder geval voor dat we ook in de komende jaren weer kunnen genieten van de bloemen langs dit fietspad!” aldus Leon Neve, burgerraadslid GroenLinks.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie